Alzheimer Café: fókuszban a demencia

A demenciával élőknek és hozzátartozóiknak kínál találkozási lehetőséget és tanácsadást a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központ nyitott klubja, az Alzheimer Café. A keddi kerekasztal-beszélgetés során a tünetekről, a család segítő gondoskodásáról, illetve a központ szolgáltatásairól beszéltek a szociális szakemberek.

Visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan betegség az elsősorban idős korban jelentkező demencia, mely a WHO, az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint 50 millió embert érint a világban. Hazánkban csak a regisztrált betegek száma 250 ezer körül van, és ha családban gondolkodunk, nap mint nap nagyjából 1 millió ember életében jelenik meg.

„A demencia első tünetei általában már feltűnnek a hozzátartozóknak, és nem ritkán magának a betegnek is. Amikor érzi, hogy nem olyan a gondolkodása, mint azelőtt, lelassul a beszéde, térbeli tájékozódási vagy időérzékelési zavara van. Nem találja a szavakat, kifejezéseket, olyan helyre teszi el a tárgyakat, ami nem releváns. Például a hűtőbe teszi a papucsát, a kenyeret a ruhásszekrénybe. Ezek a tünetek azok – egyéb pszichés viselkedési zavarok mellett –, amik feltűnnek a hozzátartozóknak”

– tájékoztatott Dancsné Barna Hilda, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ szakmai egységvezetője. Folyamatosan zajlanak kutatások a demencia és társbetegségei gyógyítására, az okok feltárására. Ma gyógyszerekkel csupán késleltetni lehet az állapotromlást. A szakember is úgy tapasztalja, hogy növekszik a betegek száma, folyamatosan újabb és újabb érdeklődők jelennek meg, és kérnek információt a nappali foglalkoztató és a bentlakásos intézményi elhelyezés lehetőségéről.

„A Nyíregyházi Gondozási Központ 2017 óta szervezi meg rendszeresen az Alzheimer Cafét. Ez egy nyitott rendezvény. Bárki részt vehet ezeken az alkalmakon, aki érdeklődik a téma iránt, esetleg érintett vagy beteg hozzátartozóját ápolja. Szakemberektől kapnak tanácsokat, de lehetőségük nyílik a személyes tapasztalatcserére, az ápolási-gondozási tudnivalók megosztására, illetve olyan témák is szóba kerülhetnek, amelyek a hétköznapi életben tabunak számítanak”

– fogalmazott az idős nappali ellátás szakembere. A Gondozási Központ két telephelyen, a Vécsey köz 2. szám alatt és a Család u. 11. szám alatt működtet 6-6 férőhellyel demens nappali ellátást. A családi gondoskodáson túl bizonyos esetekben segítség lehet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, illetve a bentlakásos elhelyezés. A nappali foglalkoztató célja, hogy minél tovább megőrizze az ellátott az önellátó képességét, és minél később következzen be az állapotromlás. A nappali foglalkoztatóban manuális és memóriafejlesztő tréningeket alkalmaznak, mely természetesen csak az enyhe demencia esetében hatásos. Bentlakásos idősellátásra a Pacsirta utcán, illetve Oroson, a Rozsnyai utcai intézményben van lehetőség.