Altisztképzésre toboroznak – Június 17-ig várja a honvédség a jelentkezőket

Június 17-ig lehet jelentkezni az Acélkocka elnevezésű altisztképzésre a nyíregyházi Hadkiegészítő és Toborzó Irodán keresztül. A több mint 40 hetes tanfolyamot követően a katonák a Magyar Honvédség hivatásos altiszti állományában, őrmesterként kezdik meg a haza szolgálatát.

Ahogy a szolgálatvállalás általánosságban, az Acélkocka program is egy nyolchetes alapkiképzéssel indul, majd 14 hét altiszti alapfelkészítésből és további 20–25 hét szakmai felkészítésből áll. A képzés végén pedig hivatásos őrmesterek lehetnek a jelentkezők.

Van idő a fejlődésre

A sportos testalkat és a jó állóképesség bár fontos a katonai hivatáshoz, ezt augusztus 26-ig, amikor a képzés elkezdődik, még lehet fejleszteni.

Hogy ha valaki azt az alapszintet eléri, amivel már katona tud lenni, az teljesen jó kezdésnek. Férfiakat és nőket egyaránt várunk, ez a program alapvetően 18 és 35 év között szokta megmozgatni az embereket. Jellemzően, aki érettségizett, de nem akar valamiért a felsőoktatásban tovább tanulni, az szokta ezt a programot választani. Minden évben többszörös a túljelentkezés, úgyhogy buzdítok mindenkit, hogy ne az utolsó pillanatra hagyja a jelentkezést” – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy, a nyíregyházi Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje.

Személyesen lehet jelentkezni

Fontos kiemelni, hogy erre a képzésre csak a toborzó irodákon keresztül, személyesen lehet jelentkezni, itt, Nyíregyházán a Dózsa György utcában június 17-ig tehetik meg az érdeklődők. Az „Acélkocka” elnevezésű altisztképzés alapfeltétele az érettségi és az erkölcsi bizonyítvány, Kecskeméten részt kell venni egy alkalmassági vizsgán, majd egy motivációs elbeszélgetésen Szentendrén, ahol maga a képzés is zajlik. A programban már jelenleg is résztvevő Szőllősi Zsolt Tibor gyerekkora óta szeretne a honvédséghez tartozni, a képzés után hosszú távú és komoly tervei vannak.

Jelenleg a csapatfelderítő századnál tartózkodom Debrecenben a felderítő ezrednél, itt is fogok szolgálatot teljesíteni a jövőben. Rajparancsnok-helyettesként fogok kezdeni majd, később pedig rajparancsnoki pozíciót fogok betölteni. Ezt tanulom jelenleg, illetve a felderítésnek az alapjait. A közeljövőben szeretnék missziókon részt venni, amennyiben ez lehetséges, amennyiben nem lehetséges, addig pedig a századnál tevékenykedni aktívan” – mondta Szőllősi Zsolt Tibor közkatona.

A képzés előnyei

A jelentkezőknek már a képzés idején jár fizetés, teljes ellátás, utazási költségtérítés és egyéb pluszjuttatás is. A képzés fő célkitűzése, hogy a leendő altisztekben kialakítsa az altisztek főbb személyes, társas, vezetői, illetve módszer-kompetenciákat. A program Szentendrén kezdődik és annál az alakulatnál végződik, amelyet majd a jelentkező és a kiképző állomány közösen választ – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy. A tanfolyamot követően a katonák a Magyar Honvédség hivatásos altiszti állományában, őrmesterként kezdik meg a haza szolgálatát.