Állami és egyházi segélyt kap Kárpátalja

A pénz egyházi segítséggel jut el a rászorulókhoz. Az egyházi karitatív szerveztek pedig azt jelentették be, hogy áprilisban 5 kamion élelmiszert és gyógyszert juttatnak el Kárpátaljára. A kormány eldöntött egy 85 millió forintos támogatást azoknak a családoknak a számára, akik a háborúban a kelet-ukrajnai konfliktusban a leginkább érintettek. A vásárosnaményi polgármesteri hivatalban jelentette be Soltész Miklós, hogy a kormány 200 olyan kárpátaljai magyar családot kíván támogatni, akiknek a családtagjai katonaként vettek részt az Ukrajnában folyó összecsapásokban. – Ők azok, akik leginkább érintettek a kelet-ukrajnai konfliktusban, katonák voltak, megsérültek, adott esetben a családból valaki elhunyt a konfliktus során, mindenképp élelmiszertámogatást kapnak az elkövetkezendő időszakban – fűzte hozzá az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

A családokhoz egy éven keresztül havonta 40 ezer forint értékű élelmiszercsomagot juttatnak majd el. Ebben a Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Református- és a Baptista Szeretetszolgálat segédkezik. A mai tárgyaláson az is kiderült, a magyar egyházak a határon túl működő testvérszervezeteiket kérték fel, kutassák fel az érintett családokat és segítsenek célba juttatni a kormány támogatását.

– A Katolikus Karitász ebben segítséget kér a kárpátaljai karitász szervezettől, az ottani Máltai Szeretetszolgálattól, az ottani református egyháztól, és az ő javaslatukra alakult ki, állt össze az a lista, az a névsor, akik ebben a támogatásban részesülnek – fogalmazott Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az egyházi segélyszervezetek képviselői arról is beszámoltak, az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű adományt gyűjtöttek össze Kárpátalja megsegítésére. Áprilisban egy konvojban 5 kamion élelmiszert, gyógyszert és egészségügyi segédeszközt kívánnak eljuttatni a rászorulóknak. A görögkatolikusok hozzáfűzték, a máriapócsi könnyező Mária kegykép országos körútján összegyűlt 10 millió forintot is Kárpátalja megsegítésére ajánlják fel.

Z. Pintye Zsolt