„Akkor kell cselekedni, amikor ott a pillanat”

Kamilla kisasszony, aki mindig morcos, Dezső úr, aki minden reggel pontosan nyitja ki az üzletet, Poldi néni, aki sorra keni a lekváros kenyereket, a fiatalok, akik mindig késésben vannak, a kislány, aki állandóan sír, Misu, akinek mindig vannak ötletei, és Poldi bácsi, akinek, nyugdíjba vonulása után csak az a szép, zöld gyep fog hiányozni. Janikovszky Éva szereplői és az Égigérő fű története sokak számára ismerős. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásának rendezője azt mondja, bár a kisregényből egy nagy sikerű film készült, ami egy ország kedvence, a gyermekelőadás színpadra állításakor ő a regényt vette alapul, amelyről nem sokan tudják, hogy az ismert filmhez képest sokkal kevesebb szereplőt és helyszínt, viszont rengeteg leírást tartalmaz. Az Égigérő fű történetet így színpadi eszközökkel tették dinamikussá.

Az Égigérő fű főszereplője, Misu, a kisfiú mindent elkövet, hogy mire Poldi bácsi, a parkőr nyugdíjba megy, a pesti bérház keramittal burkolt udvarán pázsit zöldelljen. A meglepetésért a ház összes felnőttjét maga mellé állítja.

– Egy alapvető cselekvéshiányra szeretné felhívni a figyelmet, amiről a felnőttek azt gondolják, hogy nem szenvednek tőle – meséli Sirkó Eszter, a Móricz Zsigmond Színház színművésze, aki a darabban Misu szerepét játssza. – Amikor az ember felnő, úgy gondolja, hogy ő most már bármit megtehet, hiszen felnőtt, közben pedig olyan problémákba és akadályokba ütközik, amikről azt gondolja, hogy azokat nem lépheti át, nem teheti meg, mert ő egy felnőtt. És ez a kisfiú, Misu egy nyár alatt egy egész lakóközösséget megtanít arra, hogy akkor kell cselekedni, amikor ott a pillanat.

Az Égigérő fű című előadást április 1-jén bérletszünetes előadásban láthatja a nyíregyházi közönség.

F. A.