Akcióban a természetvédők – Zöld Akciócsoport a városért

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet és a nyíregyházi Zöld Akciócsoport közös helyszíni bejárást, szakmai konzultációt tartott 10 napja a Sóstói Parkerdőben. A találkozót az elmúlt időszak fokozott lakossági érdeklődése hívta életre, hiszen a parkerdőt érintő kérdések mindig is foglalkoztatták az erdő látogatóit. A konstruktív találkozón az erdőt érintő fontosabb kérdésekről, az elmúlt évtizedek tapasztalatairól és a tervezett erdőfelújításokról tájékoztatták a jelenlévőket. Az említett civil szervezetek egy „Sóstói-erdő kerekasztal” létrehozását tervezi.

 

Egy véletlen találkozás után, lassan másfél éve alakult meg a nyíregyházi Zöld Akciócsoport.   A közös értékrend és a jövőért való aggódás hozta össze azt az 5 nőt, akik a globális felmelegedés ellen szervezett klímasztrájkig is elmentek. A lelkesedésük mellé megérkezett aztán a szakértelem is. Megszervezték közben azt a Facebook-csoportot, ami alkalmas arra, hogy civilek, nyíregyházi városlakók is csatlakozzanak a zöld mozgalomhoz. Emellett rendszeresen konzultálnak a városvezetéssel és a hivatalvezetőkkel. Médiacsoportunk, a Nyíregyházi Televízió, a Napló és a városi webportál, a nyiregyhaza.hu a jövőben is rendszeresen tájékoztatja nézőinket, olvasóinkat az újabb és újabb témákról, az akciócsoport és a város együttműködéséről.

„Meg szoktuk kérdezni szakemberek véleményét, mindenféle témában. Legyen az légszennyezés, erdőgazdálkodás, kertészet, fákkal kapcsolatos dolgok, vízszennyezés, szemetelés, hulladék – tehát mindig szakértő véleményét kérjük, mielőtt bármilyen akcióba fogunk. Az akcióink nagyon egyszerűek, egy általános iskolás gyerek is részt tud venni benne. Szemétszedés, faültetés, a környezetünk megóvása, és olyasmi, ami javítaná Nyíregyháza levegőminőségét. A tüzeléssel kapcsolatos tájékoztatások” – nyilatkozta Kondorosi Gitta, a nyíregyházi Zöld Akciócsoport egyik alapítója.

A nyíregyházi Zöld Akciócsoport híve a helyes hulladékkezelés és -hasznosítás témájának, emellett részese a 10 millió fa Magyarországa projektnek. Ennek támogatására kértek információt a NYÍRERDŐ vezetőjétől.

„Az, hogy mi történik a Sóstói Parkerdőben, a Sóstói-erdőben, az mindenkit érdekel, hiszen nagyon sokan töltik ott a szabadidejüket – nagyon helyesen. Az, hogy ez az erdő fennmaradjon 10 év múlva, és 50 év múlva is erdő képe legyen, ahhoz nagyon sokat kell tenni a mai napon, meg a holnapi napon is, olyan dolgokat, amit észrevesz mindenki. Ez sokszor nem tetszik, vagy nem megszokott az elmúlt évekhez képest. Gondolok itt a fakitermelésre vagy a fakivágásra. Az mindig fájó, főleg, ha ez tarvágást jelent egy adott területen. Ezt sosem vitattuk, próbáljuk ezt nyilván kommunikációval is kezelni, amellett, hogy szakmailag teljes mellszélességgel mellette állunk” – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

Ennek a tájékoztatásnak volt része a minap az a látogatás, mely Híradónkban mutatta meg az erdészek téli küzdelmét a fák védelméért és a tavaszi lombfakadásért. Azért, hogy ne csak ligetes, fákkal tarkított terület legyen a jövőben az egykori Sóstói-erdő. Nem elhanyagolható kérdés az, hogy meddig viaskodhatnak eredménnyel a szakemberek, együttműködve a civilekkel. Meddig lehet és kell felelőtlen emberek szemetét, füstjét, szennyvizét eltakarítani Nyíregyházáról.