Akár száz százalékos intenzitású bértámogatást kínál a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum
Zsel Emese, paktumiroda munkatárs

Egyedülálló lehetőséget biztosít a megyeszékhelyen a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt. A regisztrált álláskeresők foglalkoztatását, akár száz százalékos intenzitással támogatja a program. A pályázó munkáltatók, amennyiben még május hónapban benyújtják igényüket, akkor akár négy hónapig fedezi a projekt a részükre a munkavállalók bérét, melynek az elbírálása 2 lépcsőben történik.

 A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum 2016 óta működik Nyíregyházán, eddig közel 2000 fő került vissza az elsődleges munkaerő piacra a bértámogatásoknak köszönhetően. A program tovább folytatódik, két támogatási forma közül választhatnak jelenleg a munkáltatók. Az egyik konstrukció a 90 napos, 100 %-os intenzitású támogatás, amely fedezi a munkáltató számára a foglalkoztatott bérét és járulékát, ami nem jár továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel.  A másik lehetőség egy úgynevezett négy plusz két hónapos foglalkoztatási forma, ebben az esetben négy hónapig fedezi a projekt a munkáltatók számára a munkavállalók bérét, ezen felül önköltségen még két hónapig kell továbbfoglalkoztatni a munkavállalót a munkáltatónak.

- Ezt a támogatási formát a munkáltatók vehetik igénybe, regisztrált nyíregyházi lakcímmel rendelkező álláskeresőkre. Most már nem csak a helyi, hanem a járásban működő vállalkozások is pályázhatnak, hiszen kiterjesztettük a szempontrendszerünkben a támogatottak körét. A projekt fedezi a munkavállaló teljes bruttó bérét és a SZOCHOt is – mondta el Zsel Emese, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának paktumiroda munkatársa.

A projekt kritériuma szerint a munkavállalónak elsősorban két szempontnak kell megfelelnie. Rendelkeznie kell nyíregyházi lakcímmel és regisztrált álláskeresőnek kell lennie. A pályázatnak 10 célcsoportja van.

- Van bőven merítési lehetőség. Például a támogatás igénybe vehető az inaktívakra, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettekre, 25 éven aluliakra, 50 éven felüliekre, alacsony iskolai végzettségűekre, GYEDről, GYES-ről visszatérőkre, legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttekre, megváltozott munkaképességűekre, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőkre, roma nemzetiséghez tartozó személyekre és a közfoglalkoztatottakra is – emelte ki Zsel Emese, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának paktumiroda munkatársa.

A program jelenleg is zajlik és 2023. november 30-ig tart. Az érdeklődők bővebb tájékoztatást a Nyíregyházi Paktumiroda valamelyik elérhetőségén vagy www.nyiregyhazipaktum.hu weboldalon kaphatnak.

 

A „Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum” című TOP-6.8.2-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.