Advent: Vasárnap veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör

Már csak négy hét van Karácsonyig, vasárnap kezdetét veszi a karácsonyi ünnepkör. Ekkor kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún.

 

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A keresztény vallás szerint pontosan meghatározott napon kezdődik és négy hétig tart, magában foglalva négy vasárnapot.

 

Advent második vasárnapja: 2021. december 5. (bronzvasárnap)

Advent harmadik vasárnapja: 2021. december 12. (ezüstvasárnap)

Advent negyedik vasárnapja: 2021. december 19. (aranyvasárnap)

 

Adventi koszorút először a 19-20. században készítettek.

 

1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, és karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott meg. Valószínű a rohanó világnak köszönhetően, ma az adventi koszorún négy gyertya díszeleg, a négy adventi vasárnapot jelképezve.

 

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat:

  1. hit
  2. remény
  3. öröm
  4. szeretet

 

Ha a gyertyákkal a hitbéli hagyományoknak szeretnénk megfelelni, akkor a koszorúra három lila és egy rózsaszín gyertyát tegyünk. A lila szín a várakozást és a bűnbánatot fejezi ki. Harmadik vasárnapon, a Gaudete vasárnapon meggyújtott gyertya pedig rózsaszín, ami az örömöt jelenti. A katolikus szimbolika szerint Szűz Máriára utal, aki megszülte a Fiút (öröm- rózsaszín). Az egymást követő vasárnapokon mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg, ahogy közeledik a karácsony, úgy lesz mindig világosabb.