Adózási tájékoztató: május 21-e a bevallási és befizetési határidő

Január 31-ig minden foglalkoztatott megkapta a 2023-as jövedelemről szóló összesített igazolást. Ezzel gyakorlatilag megkezdődött a 2024-es adóév. Tennivaló nincs a dokumentumokkal, éppúgy, mint a február 15-ig várható kedvezményre jogosító igazolásokkal. A következő időpont március 15., amikor a bevallási tervezetek elérhetőek az ügyfélkapun. A legfontosabb dátum május 21., a személyi jövedelemadó bevallásának és befizetésének határideje.

A NAV idén is elkészíti a 2023-ra vonatkozó SZJA-bevallások tervezetét, nemcsak a magánszemélyek részére, hanem az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, valamint az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek számára is. Ezt a tervezetet ki kell egészíteni a tavalyi évben szerzett jövedelmek adataival, és szintén az adózónak kell ellenőrizni az adatok hitelességét.

„Az elkészült tervezetet március 15-től lehet megtekinteni a NAV honlapján, az e-SZJA oldalon azok számára, akik ügyfélkapuval rendelkeznek, sőt ők nemcsak megtekinthetik, szerkeszthetik is, sőt abban az esetben, ha egyetértenek az abban foglaltakkal, elfogadják, és az adóbevallásuk el is készült. Azok az adózók, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, március 18-ig az adóazonosító jelük és a születési dátumuk megadásával többféle formában kérelmezhetik a tervezet postázását. Egyrészt SMS-ben, levélben, a NAV infóvonalán, a 1819-es telefonszámon, illetve a NAV honlapján, egy erre rendszeresített űrlapon, továbbá a NAV Ügyfélszolgálatán, személyesen”

– tájékoztatott Piszár Tünde, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság kommunikációs referense. E dátum után már csak személyesen kérvényezhetik a tervezetet papírformátumban a NAV Ügyfélszolgálatain. Azt is jó tudni, hogy mindenkinek magának kell érvényesítenie a kedvezményeket. Ezek dokumentumait február 15-ig kell eljuttatni a magánszemélyekhez. Ilyen lehet a családi adókedvezmény, a 30 év alatti anyák, illetve a 4 vagy több gyereket nevelő anyák, az ifjú házasok, és a 25 éven aluli fiatalok kedvezménye.

„Azok az adózók, akik önmaguknak szeretnék elkészíteni az adóbevallásukat, azok is könnyű helyzetben vannak, hiszen elkészült az e23SZJA-bevallás webes kitöltő programja, amely gyakorlatilag sokkal modernebb és korszerűbb az elődjénél, és számos olyan funkciót is tartalmaz, amely megkönnyíti az adóbevallások kitöltését. Így pl. a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye csak a 25 éven aluliak számára látható a tervezetben. Fontos még azt is elmondani, hogy akik nem igénylik a NAV tervezetét, vagy nem szeretnék a webes kitöltő programot használni, azok az általános nyomtatványkitöltő programot vehetik igénybe, illetőleg papír alapon is, a 23SZJA-bevallást kitöltve teljesíthetik az adókötelezettségük bevallását”

– sorolta a lehetőségeket a kommunikációs referens. A végső, legfontosabb dátum május 21. Ez az SZJA-bevallás és -befizetés határideje. Eddig a napig kell dönteni az 1+1%-ok felajánlásáról is. Jó tudni, hogy kizárólag csak olyan vallási közösség, civil szervezet vagy nemzeti tehetségprogram részesülhet a felajánlásban, amely szerepel a NAV honlapján, az adatbázisok fül alatt, illetve csak az ajánlhatja fel a támogatást, aki SZJA-köteles jövedelemmel rendelkezik.