1100 munkahelyet teremt a W-Scope Hungary Plant Kft.
fotó: Szarka Lajos

1100 munkahelyet teremt a Nyíregyházi Déli Ipari Park egyik új, meghatározó beruházója, a W-Scope, ahol a munkavállalók a közvetlen termelési folyamatokban való részvételen kívül mérnöki, pénzügyi, adminisztratív, termelésirányítási és minőségbiztosítási pozíciót tölthetnek be. A dél-koreai vállalat szeparátorfilmet fog gyártani a dinamikusan fejlődő ipari parkban, reagálva az elektromos járművek bővülő európai keresletére, valamint az autóipari zöldátállásra, mely ezáltal fontos iparággá teszi ezt a területet.

A Dél-Koreai W-Scope Hungary Plant Kft. mintegy 80 hektárnyi területet vásárolt Nyíregyházán, ahol jelentős munkahelyteremtő beruházásba kezdett. Jelenleg az 1. termelési épület külső és belső építése folyik, a 2. gyártóépület építőmérnöki munkálatai ezzel párhuzamosan zajlanak. A vállalat az akkumulátorok számára egy kulcsfontosságú alkatrészt, az úgynevezett szeparátorfilmet fogja gyártani.

Gyorsan növekszik a kereslet

„Az átállás üteme a piaci feltételektől függően változhat. Az európai elektromos járművek piaca szilárdan, egyfajta megatrendként határozza meg magát, reagálva a környezetvédelmi aggályokra. A szeparátorok iránti kereslet Európában folyamatosan és gyorsan növekszik, párhuzamosan az elektromos járművek iránti kereslettel, ami hihetetlenül fontos iparággá teszi ezt a területet” – mondta el Ko Kyung Hwan, a W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető-igazgatója.

1100 munkavállalót fognak alkalmazni

A vállalat a Magyarországon gyártott szeparátorokat magyar, illetve egyéb európai vevőknek fogja szállítani. A W-Scope jelentős szerepet fog betölteni a munkahelyteremtés kérdésében is, a tervek szerint körülbelül 1100 munkavállalót fognak foglalkoztatni, előreláthatóan a következő év elején kezdik a nagyütemű toborzást.

„A munkaerő mintegy 30%-át közvetett irodai munkakörök, köztük mérnökök alkotják majd, míg a többiek közvetlen termelési folyamatokban vesznek részt, akik a gyártósoron lévő berendezéseket kezelik. A közvetett munkakörök közé olyan pozíciók tartoznak majd, mint a mérnöki, pénzügyi és adminisztratív munkakörök, termelésirányítás és minőségbiztosítás. A közvetlen munkakörök a berendezések folyamatos működéséhez szükséges személyzetet foglalják magukban, forgó üzemmódban, három műszakos munkarendben, napi 24 órában. Szeretnénk magyar munkavállalókat foglalkoztatni, figyelembe vettük a munkaerőpiac visszajelzéseit” – tette hozzá az ügyvezető-igazgató.

Cél a gazdaságfejlesztés

Idén márciusban várhatóan megérkeznek és telepítésre kerülnek a berendezések. Az előgyártás, a minták készítése október közepén kezdődik. Az európai piac a lehető leggyorsabban kíván átállni az elektromos autók gyártására, ebben szeretne egy versenyképes cég lenni a W-Scope Hungary Plant Kft. Korábban a Nemzeti Befektetési Ügynökség az „Év új beruházója” díjjal ismerte el a beruházást és a vállalatot, jelezve, hogy a W-Scope elkötelezett tevékenységével kiemelten hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez.