Adomány – Ukrajnai menekülteknek gyűjtöttek a polgármesteri hivatalban
Fotó: Szarka Lajos

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének a nyíregyházi polgármesteri hivatalban működő alapszervezete a városházán dolgozók körében szervezett gyűjtést az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére. A 300 ezer forintos pénzadományt a Katolikus Karitász számlájára utalták át.

 

Dr. Kása Brigitta arról tájékoztatta szerda délután a sajtót, remélik, enyhíteni tudják a háború miatt bajba jutottakat, akik eddigi életüket maguk mögött hagyva kényszerültek az erőszak, a nélkülözés és a bizonytalanság miatt hazánkba menekülni, és azokat is, akik kényszerűségből vagy otthonuk védelmében Kárpátalján maradtak, és félelemben élik mindennapjaikat. Ezért szerveztek gyűjtést a városházán. 

„Elektronikus úton tettünk közre egy felhívást, és természetesen az osztályvezetőink is az ügy mellé álltak, így minden osztályról sikerült gyűjteni ehhez a 300 ezer forintos összeghez, amit most felajánlottunk. Így különösebben nem kellett kalapozni, hiszen mindenkit megdöbbentett a háború híre itt, a hivatalban. Láttuk azokat a képeket, amelyek a médiában megjelentek a menekülőkről, a határon lévőkről, és a háború képeit is. Éppen ezért tudtuk azt, hogy mennyire nehéz ezeknek az embereknek egyik napról a másikra az életüket feladni, és egy bizonytalan helyzetben új életet kezdeni itt, Magyarországon, vagy máshol, de mindenképpen a béke szigetén” – tájékoztatott dr. Kása Brigitta, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének alapszervezeti elnöke.

Az ukrajnai háború kitörésekor a szolidaritás és az együttérzés kifejezése volt, amikor a Híd Kárpátaljáért Programban résztvevők közül a Katolikus Karitász munkáját támogatták, akik folyamatos segítséget nyújtanak a bajbajutottaknak.

„Jelenleg mindennap 75-100-125 szendvicset és úti csomagot készítünk azoknak, akik átjönnek hosszú út után a határon. Hozzánk tartozik a barabási határátkelő. Odavisszük az élelmiszert, úti csomagot, hogy ott el tudjuk látni azokat, akik átjönnek menekültként. Másik része pedig azokhoz a családokhoz kerül, akik itt, a megyében szállást találtak akár átmenetileg, akár hosszabb időre, és amíg nekik nem rendeződik az élethelyzetük, vagy nem tudnak visszamenni, az ő napi ellátásukra – akár friss, akár tartós élelmiszerre – költjük az adományokat” – nyilatkozta Csordás Gábor, a Katolikus Karitász helyi képviselője.

A háború kitörése óta 3–3 és fél millió forint jutott a helyi karitászhoz, de ezután érkeznek majd a húsvéti száraz élelem akció csomagjai. Persze nemcsak háborúban, de békeidőben is szükség van konyhai eszközökre, bútorokra, a mindennapi megélhetéshez szükséges tárgyakra. A felajánlásokat a plébániákon, illetve Nyíregyházán, az Egyházmegye Tábor utcai központi raktárában fogadják.

Kapcsolódó galéria

Adomány a Katolikus_Karitásznak