Adomány - Elkezdődött a Magyar Vöröskereszt országos gyűjtése

15 iskola és óvoda mintegy kéttonnányi, másfél millió forint értékű élelmiszer-felajánlásaiból kezdte meg a megyei Vöröskereszt a karácsonyi adománycsomagok összeállítását. Mintegy 200 nagyobb és 150 kisebb csomag már elkészült, az adománygyűjtés pedig a hétvégéken bevásárlóközpontokban folytatódik.

A Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója éppen azt mutatja meg televíziónknak, hogy jellemzően mi az a legalább 7 tétel, ami egy kisebb csomagba kerül. Ezeket többnyire egyedülállóknak, időseknek, vagy kisebb családoknak adományozzák az ünnepek közeledtével.

Már túl vagyunk a gyűjtésen, nagyon hálásak vagyunk annak a 15 iskolának és óvodának, amelyek a városban bekapcsolódtak a kampányba, hiszen csak itt 1,5 millió forint értékben sikerült adományt összegyűjtenünk, több mint kétezer kiló tartós élelmiszer gyűlt össze. Ezekből készülnek egységcsomagok, ez mintegy 200 nagyobb és 150 kisebb csomagot fog jelenteni a családoknak, melyeket rászorultsági alapon osztunk ki” mondta el Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Elsősorban tartós élelmiszereket, lisztet, cukrot, olajat, száraztésztát, rizst, konzerveket és tisztálkodási, valamint tisztítószereket vártak a felajánlóktól. Az ünnepek közeledtével szívesen látnak sütemény-alapanyagokat, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, édességeket, szaloncukrot és játékokat is. Nyíregyházán már befejeződött a gyűjtés ebben az akcióban, azonban a megye több településén ez még folyamatban van. Ehhez kapcsolódik az országos gyűjtés, melynek keretében a helyi szervezet is megtalálható lesz áruházláncokban.

Ezen a hétvégén pénteken és szombaton lesz olyan élelmiszerlánc, ahol a Magyar Vöröskereszt munkatársaival lehet találkozni. Ebből is szép mennyiségű adomány szokott összegyűlni, és itt, a területi irodákban a beérkező kérelmek alapján fognak adományt osztani a kollégák, vélhetően karácsonyig, illetve mindig úgy szoktuk tervezni, hogy a segítség még az ünnepek előtt érkezzen meg a rászorulókhoz” – tette hozzá az igazgató.

Az adománykérő levelek egész évben érkeznek a szervezethez, november végétől viszont jelentősen megemelkedik a számuk. Az adományozottakat szintén levélben értesítik, akik a megyei irodában tudják majd átvenni a karácsonyi csomagokat.