Adókedvezmények – 200 milliárd forint marad a vállalkozásoknál és a családoknál
Fotó: Illusztráció

Újabb könnyítéseket jelentett be a pénzügyminiszter a vállalkozások számára. A kedvezmények hatására csaknem 200 milliárd forint maradhat így a cégeknél és a családoknál. Az adózóknak egy fontos határidő is közeleg, május 20-ig dönthetnek a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékának felajánlásáról.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a napokban, hogy a veszélyhelyzetben bevezetett adókönnyítéseknek köszönhetően 200 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál és a családoknál. Ilyen például, hogy július elsejétől két százalékponttal 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ez fél év alatt közel 160 milliárd forintot jelent. Mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-ig benyújtani a beszámolóját, valamint bevallani, illetve befizetni a társasági adót és a helyi iparűzési adót. A könnyítés viszont nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, a befektetési vállalkozásokat és biztosítókat. Azt is érdemes kiemelni, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévők továbbra is jogosultak egészségügyi ellátásra, május elsejétől a munkáltatónak kell megfizetni helyettük az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A cégek megtarthatják azt az adózási besorolást, amelyet tavaly év végén megszereztek és élhetnek az azokkal járó kedvezményekkel is. Varga Mihály hozzátette, a vállalkozások kérhetik bármelyik adó mérséklését, ha a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Ennek mértéke vállalkozásonként elérheti az ötmillió forintot. A kormány döntése alapján, a turizmusban dolgozó cégek helyzetére tekintettel, a vendégeknek nem kell megfizetniük az idegenforgalmi adót 2020. december 31-ig. 2021-től 11 százalékra csökken a kisvállalati adókulcs, ez nagyjából 50 ezer vállalkozást érint és körülbelül 11 milliárd forintot hagy náluk.

Fontos határidő közeleg

Amiben viszont minden adózó érintett, hogy május 20-ig dönthet arról, kinek ajánlja fel a személyi jövedelemadójának 1+1 százalékát.

„Az SZJA-felajánlásokat elektronikus úton, illetve papír alapon is megtehetik az adózók. A nyilatkozatok előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus felületén, a weblapon megtalálhatják ugyanis azokat a civil szervezeteket, amelyek részére a felajánlásokat érvényesen megtehetik. Érdemes mindenképpen tájékozódni, hiszen nagyon sok esetben olyan civil szervezeteket jelölnek meg az adózók, amelyek részére a felajánlások a későbbiek során nem teljesíthetők. Az egyházak részére történő felajánlásoknál, hogy ha a tavalyi évhez képest nincs módosítás, nem kell tenniük semmit az adózóknak. Abban az esetben kell a nyilatkozatot módosítani, hogy ha más egyházi szervezetnek szeretnék felajánlani az 1%-ot” – közölte Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Magánszemélyként bárki dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1%-át felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ez 2020-ban a Nemzeti Tehetség Program – olvasható a hatóság honlapján. A fel nem ajánlott adó 1%-ok az államkasszába kerülnek május 20-a után.

Kevesen élnek a lehetőséggel

2018-ban már a felajánlások 60%-a online történt, sokan viszont elfelejtik vagy nem foglalkoznak az 1+1 százalékkal. Szintén abban az évben a 32 milliárdos keretből csak 14,5 milliárd forintot ajánlottak fel valamilyen célra. Országos szinten a legtöbb pénzt általában a beteg gyerekek és felnőttek gyógyításával foglalkozó szervezetek, illetve az állatmenhelyek kapják.

Befizetések, ügyintézés

A Szabolcs megyei sajtóreferens azt is elmondta, ha valakinek befizetendő adója van és ennek az összege nem több mint 200 ezer forint, akár hathavi, pótlékmentes részletfizetést is kérhet. Az első részlet befizetésének szintén május 20-a a határideje. Akik a személyi jövedelemadó tervezetek kipostázását kérték, a napokban megkapják a hatóságtól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal továbbra is arra kéri az ügyfeleket, hogy a telefonos vagy az elektronikus ügyintézést vegyék igénybe a járvány ideje alatt, jelenleg csak a központi ügyfélszolgálat tart nyitva, sem a kormányablakokban, sem az egyéb kirendeltségeken nincs lehetőség a személyes ügyintézésre.