Adóbevallási határidő – Február 25.

A NAV január 27-éig valamennyi érintetthez eljuttatta a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat, információkat tartalmazó egységcsomagot. A munkavállalók február 2-áig kérhették munkáltatójuktól adójuk megállapítását, február 16-áig pedig az egyszerűsített bevallást, azaz a NAV közreműködését. A következő személyijövedelemadó-bevallási és -befizetési kötelezettség határideje február 25.

 

AZ ADÓFIZETÉS HATÁRIDEJE IS

 

Magyar Norbert, a NAV Regionális Adóigazgatósága sajtóreferense elmondta, eddig az időpontig kell a 2014. évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásokat az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélynek benyújtani a 1453-as lapon. Február 25. nemcsak a bevallás, hanem az adófizetési kötelezettség határideje is egyben.

 

NÉGY SZÁMÍTÁSI MÓDBÓL VÁLASZTHATNAK

 

A bevallási kötelezettséget főszabály szerint elektronikusan kell teljesíteni, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély papír alapon is beadhatja szja-bevallását. Az Szja törvény hatálya alá tartozó mezőgazdasági őstermelőnek és egyéni vállalkozónak a 1453-as számú bevalláson kell számot adni a tavalyi évben szerzett jövedelméről, és nyilatkozni az átalányadó választásáról, vagy annak megszüntetéséről. Mint ismeretes, az egyéni vállalkozók a jelenleg hatályos rendelkezések szerint négyféle mód közül választhatnak a bevételük utáni adókötelezettség megállapításakor, ezek: a vállalkozói szja, az átalány, az eva, illetve kata. A bevallás kitöltésekor fontos az egyes jövedelemszámítási módok közötti áttérési szabályokat is szem előtt tartani.

Szoboszlai Tibor