„Adassék tisztelet a katonaeszménynek”

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében dr. Holmár Zoltán történész tartott előadást a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben, 2023. november 29-én.

A „Katona, mint példakép egy személyes történet alapján” című előadás keretében saját katonaszüleit jelenítette meg a történész a fiatalok előtt. Édesapja légvédelmi tüzérként szolgált a 70-es évektől a 90-es évek végéig, édesanyja pedig szerződéses katonaként dolgozott Nyírtelken. Édesapja nemcsak kiváló honvéd volt, - aki kemény elméleti és fizikai kiképzést kapott - hanem kiemelkedő eredményeket elért sportoló is. Holmár József - 1980-ban törzsőrmesterként kezdte meg pályafutását. Sportolói eredményeiért és teljesítményei elismeréséül az alakulat csapatzászlóját ő emelhette először a magasba. Egy alkalommal a börgöndi laktanya „becsületét” - műszaki hozzáértésének köszönhetően - úgy mentette meg, hogy bebizonyította: nem emberi mulasztás, hanem a rossz tömítés okozta az ott tárolt orosz rakéták meghibásodását. A példakép édesapa főhadnagyként vonult nyugállományba 1998-ban.

          A Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ által szervezett előadásoknak köszönhetően egyre több érdeklődő nyerhet betekintést a Magyar Honvédség mindennapi életébe és történelmi múltjába.

Szöveg és fotó: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ