A XX. század történelme – Eredményt hirdettek a Trianon pályázat diákjai között

16 dolgozat érkezett a Periférián Alapítvány Trianonhoz kapcsolódó pályázatára. A díjkiosztó eseményen mutatta be dr. Takács Péter a Mozaikok sorozat legújabb kötetét, melynek címe: Trianon előzményei és következményei határ menti szemszögből.

Év elején írta ki a Trianonhoz kapcsolódó diákpályázatát a Periférián Alapítvány. A felhívásra nyíregyházi iskolások mellett Székelyföldről, Felvidékről és Kárpátaljáról küldtek dolgozatokat. A járványhelyzet miatt csak most, szeptember elején kerülhetett sor a díjátadóra.

Ahogy dr. Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke fogalmaz: „A Periférián Alapítvány már évek óta gyakorlatilag a helyi, megyei, illetve városi helytörténeti dolgokkal foglalkozik, kiadványokat szerkeszt és rendez. Most a Trianon 100 éves évfordulója alkalmából Takács Péter tanár úr kezdeményezésére kiírtunk egy pályázatot Mit jelent számomra Trianon? címmel a középiskolásoknak és felsőoktatási intézményben tanulók számára.

A könyvtár, a levéltár és a Jósa András Múzeum szakemberei bírálták el a 16 pályamunkát az ötletgazda történésszel együtt dolgozva.

„Színvonalasak, de szubjektívek. Elsősorban határon kívüli tanulók pályáztak, és családjuk, szüleik élményeit mondják el. Ezek megkapóak, emberiek, érzelemhez is szólnak. Jó színvonalon megírt dolgozatok” – fogalmazott dr. Takács Péter.

Sajnos a határon belül élő emberek elfelejtették már, hogy 1920-ig Magyarország szinte megtöltötte a Kárpát-medencét. Trianon előzményei és következményei határ menti szemszögből – ez a címe a Mozaikok történelmi sorozat legújabb kötetének, mely országgyűlési képviselők véleményét összegzi. A levelek elé a szerkesztő, dr. Takács Péter írt terjedelmes bevezetőt.

A határon túlról a járványveszély miatt nem érkezhettek díjazottak az eseményre, így a középiskolás kategória nyíregyházi I. helyezettje Nagy Evelin, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja képviselte a versenyzőket.