A világ táncosai Nyíregyházán - A mexikóiak életszeretetével és a thaiok harmóniájával...
A világ táncosai Nyíregyházán - A mexikóiak életszeretetével és a thaiok harmóniájával...

Augusztus 15. és 21. között immár kilencedik alkalommal rendezik meg – a Nyírség Táncegyüttes szervezésében – a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált Nyíregyházán, melynek méretét a számok is jelzik: 11 táncegyüttes 300 táncosa, 50 zenésze, énekese érkezik a szabolcsi megyeszékhelyre és a fesztivál 5 napja alatt 10 helyszínen 20 programmal várják majd az érdeklődőket.

 

A közel egy hétig tartó fesztivál augusztus 16-án, pénteken 19 órakor veszi kezdetét a Kossuth téren, itt tartják majd a gálaműsort. Az ünnepélyes megnyitót követően színpadra lépnek külföldi és magyar táncosok, hogy először mutatkozzanak be Nyíregyháza táncot szerető közönségének, 21.00 órától pedig az Esszencia Produkció muzsikálja tele az éjszakát. Augusztus 17-én, szombaton 14 órától az együttesek táncházzá varázsolják a Kossuth teret és környékét. Mexikói, indiai, indonéz, bolgár, szerb, thaiföldi és brazíliai magyar táncosokkal kapaszkodhatnak össze és járhatják el messzi földről hozott táncaikat, gyönyörködhetnek sokszínű viseleteikben, kóstolhatják az édes thai aluát, az indonéz sült rizst, a mexikói tequilát, és a szerencsésebbek egyedi, értékes vásárfiával térhetnek haza. Aznap este 19 órától a Váci Mihály Kulturális Központban bepillantást nyerhetünk a vendég nemzetek kultúrájába, szokásaiba, a hagyományos, autentikus táncok mellett tematikus koreográfusi elképzelések is megelevenednek a színpadon.

A mexikóiak életszeretetével és a thaiok harmóniájával...

Augusztus 19-én, hétfőn este 20.00 órától gyönyörű környezetben, a megújult nyíregyházi Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthatják a 8 nemzet 11 táncegyüttesét. Ezen az estén megelevenednek a szerbek és a bolgárok különleges ritmikájú balkáni táncai, az indiaiak rendkívüli, távoli zenei és táncvilága, illetve az indonézek rabul ejtő mozgás- és dallamvariációi is. Megszólalnak a kivételes, soha nem látott és hallott hangszerek, s átragadhat ránk a mexikóiak életszeretete, a thaiok harmóniája és kedvessége, s jólesik majd a brazíliai magyarok itthoni hagyományokat őrző, kivételes megjelenése is! A fesztiválzáró gálaműsort augusztus 20-án, kedden tartják, szintén a Kossuth téren.