A világ egyik leghíresebb színpadán a Cantemus - irány New York!

 A magyar kultúrát képviseli a nyíregyházi kórus a Carnegie Hall-ban. 


 A moszkvai Bolsoj, a londoni Globe, a milánói Scala és a New York-i Carnegie Hall. A világ leghíresebb színházai, koncerttermei. Minden művész álma, hogy egyszer színpadra léphessen itt. Mint a Forma-1-ben Monaco, vagy a teniszben Wimbledon – egy igazi szentély. 2019. áprilisában a Carnegie Hall-ban nyíregyházi fiatalok adnak koncertet!

Futótűzként terjedt a Cantemus kóruscsalád tagjai között a hír, hogy jövő tavasszal New Yorkban lesz koncertjük. Az egyik Amerikában élő korábbi kórustag osztotta meg a Carnegie Hall plakátját a közösségi oldalakon, melyen 2019. április 5. az időpont. Nos a hír csak részben igaz, valóban fellép a Cantemus New Yorkban, de nem csak ott. Párizsban és Hamburgban is…

- Megtisztelő dolog, hogy megkerestek bennünket. A Carnegie Hall programja olyan sűrű, hogy nagyon nehéz oda bekerülni, mi viszont a magyar kultúrát, Bartók zenéjét képviselhetjük. A Budapesti Fesztiválzenekarral együtt lépünk fel New York előtt Párizsban és Hamburgban is. Velük évek óta egyre szorosabb a kapcsolat, gyakran hívnak bennünket, és nem csak a gyerekeket. Most szeptember végén például a vegyeskarral egy különleges bemutatóra készülünk, de a jövő év elején is tervezünk egy több koncertes európai turnét velük – mondta Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.

A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze által vezetett nyíregyházi kóruscsalád tagjai a világ számos részén adtak már koncertet, felléptek Firenzében, Svájcban, Franciaországban, Barcelonába, nem beszélve Tajvanról, Dél-Koreáról és Japánról. A gyerekek a világ legnagyobb színpadain énekelhetnek.

- Talán furcsa, de számukra ez természetes. Majd felnőttként biztosan rádöbbennek arra, hogy ez mekkora ajándék, mekkora csoda. Amikor én voltam gyerek, már akkor is sokat utaztunk, de akkor a társaság, az együtt megélt kalandok maradtak meg. Aztán amikor az ember felnő, akkor rádöbben, hogy nagyon keveseknek adatik meg, hogy a Carnegie Hall színpadára eljussanak. Ez egy életre szóló élmény – mondta Szabó Soma.

Dankó László