A téli hónapokban különösen nagy figyelmet kell fordítanunk négylábú kedvenceinkre
Fotók: Illusztráció

A megfázás, köhögés, orrfolyás kutyánkat és cicánkat ugyanúgy utolérheti, mint minket. Szabadban tartott ebünket- megfelelő menedék hiányában- akár a fagyás és a kihűlés veszélye is fenyegeti.

Az évnek ebben az időszakában kedvenceink sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, mint enyhébb időben. A téli hónapokban kint tartott ebünk számára gondoskodjunk a megszokottnál magasabb kalóriatartalmú eleségről, valamint napközben többször ellenőrizzük az ivó vizes tálakat, mivel a víz zord időben gyorsan befagy. Szabadban tartott kutyánknak fontos, hogy legyen szigetelt és alulról is bélelt kutyaháza. A ház mérete akkor optimális, ha abban a kutyus kényelmesen meg tud fordulni és testhőmérsékletével megfelelő hőmérsékletre fel tudja fűteni. Extrém hideg időben a kint tartott ebünket is engedjük be az előszobába, a garázsba vagy a pincébe, ahol védettek a szélsőséges időjárástól, valamint fokozottan figyeljünk oda a nagyon fiatal, illetve az idős és beteg négylábú kedvenceinkre.

Dr. Bakos Marianna állatorvos elmondta:

A téli betegségek során elmondható általános tünetek kutyáinknál a bágyadtság, étvágytalanság, elesettség, a hóevés következtében kialakult torokgyulladás, orrfolyás, ugatószerű köhögés, súlyosabb esetben kialakulhat tüdőgyulladás is. A nagyon fiatal, illetve az idős, legyengült általános állapotú kutyák hajlamosak a kihűlésre, ilyenkor remegnek, rázkódnak imbolyognak, nem tudnak magukról. Ha ilyet észlelünk, azonnal takargassuk be, vigyük meleg helyre őket és mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

Lakásban tartott kedvenceknél hűvösebb időben is fontos a levegőzés, azonban érdemes figyelni jelzéseikre, hiszen ilyenkor a rövid szőrű fajták egyedei könnyen megfázhatnak. Kis termetű vagy rövid szőrű kutyusunkat kabáttal, pulcsival is védhetjük. A sétáknál lehetőleg kerüljük el a sóval felszórt utakat, vagy ha ez nem lehetséges kenjük be a mancsokat mancsvédő krémmel, hogy megelőzzük a talp bőrének a berepedezését.

Séta után kutyusunk talpait alaposan vizsgáljuk meg, tisztogassuk meg az ott megmaradt hótól, jégtől, vagy sótól. Fontos a szőrzet rendben tartása is. A nedvességtől, a sártól a szőr szennyeződik, összegubancolódik, s alatta a bőr könnyen begyullad, ilyenkor kedvencünk szőrzetét fésüljük ki és a nedves bundát szárítsuk meg.

 

Helmeczy Éva