A Tanulmány a nőkről után jön a Csoportterápia - Zenés válóok két részben
Zenés válóok két részben

Ez a két Tasnádi Csaba által rendezett zenés vígjáték a Rózsakert Szabadtéri Színpadon látható majd, ahol a kaposvári Csiky Gergely Színház, illetve a Veres1 Színház mutatja be a nyíregyházi publikumnak.

Bizonyára sokan nosztalgiával emlékeznek arra, hogy 2004-ben a Móricz Zsigmond Színház színpadra állította Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről című művét, s a rendező ugyancsak Tasnádi Csaba volt.

Én is nosztalgiával emlékszem vissza arra az előadásra; nagyon szerettem

- válaszolta kérdésemre a rendező.

Ősbemutató volt, hiszen színházunkban fogalmazódott meg, hogy a népszerű filmből készítsünk egy színpadi változatot, megfűszerezve a ’70-es évek slágereivel: Egy szál harangvirág, Darabokra törted a szívem, Nem leszek a játékszered... Az előadásunk hatására később Pesten is bemutatták a színpadi adaptációt a Madách Színházban. A kaposvári teátrum művészeti vezetése emlékezett arra, mekkora sikere volt ennek a minőségi szórakoztatást nyújtó zenés vígjátéknak, s felkértek, rendezzem meg ott is. A mostani előadás sokban hasonlít a nyíregyházihoz, ugyanis anno sokat gondolkodtunk, hogyan lehet a legjobban megoldani a szcenikai problémákat, s mivel a recept bevált, nem volt miért változtatni rajta. Mindenkinek ajánlhatom, nézze meg június 29-én a Rózsakertben, hiszen Kaposvárott nem tudják levenni a műsorról, vélhetően Nyíregyházán is sikere lesz. Ahogy régen, most is Kazár Pál a zenei vezető, a látványtervező pedig Csík György. Annak idején nagyon sokat tettek az előadás sikeréért, s szerencsére ők el is tudtak jönni a próbák idejére.

Zenés válóok két részben

Mint Tasnádi Csaba elmondta, a darabban három különböző életkorú nő úgy érzi, házassága kiürült, elsekélyesedett. Utolsó figyelmeztető jelként bejelentik férjüknek: válni akarnak. Azzal azonban nem számolnak, hogy az általuk felkért csinos, fiatal ügyvédnőbe a párjuk beleszeret, és ezért a kezdeti ellenkezés után már örömmel válna. Könnyed, üdítő nyáresti kikapcsolódás, akárcsak a másik munkája. Örömmel fogadta el a Veres1 Színház felkérését is a Csoportterápia megrendezésére. Szellemesen megírt vígjáték ez, amely kitűnő, a műfajt kedvesen parodizáló zenével kerül színpadra. Jók a dalszövegek, nem erőltetettek a szituációk, a színészek lubickolhatnak a szerepekben. A nézők számára felhőtlen szórakozást nyújt az előadás, amellett el is gondolkodtat, hiszen lehetséges, sőt valószínű, hogy kritikus élethelyzetekben, amikor egyedül nem tudjuk megoldani problémáinkat, segítségre szorulunk, és ez nem szégyen. Azért is állt a szívéhez közel ez a rendezése, mert újra együtt dolgozhatott Mészáros Árpád Zsolttal és Balogh Gáborral, akik annak idején szintén tagjai voltak a Móricz Zsigmond Színház társulatának. Három férfi és három nő érkezik csoportterápiára, mert különböző problémáik vannak. Olyanok, amelyeket akár a nézők is felismerhetnek majd önmagukban vagy a környezetükben élőkben. Az előadás minden perce szórakoztató, s remélhetőleg üdítő terápiaként hat majd a nézők lelkére július 19-én.