A sürgősségi osztály, két nézőpontból

Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne járt volna a sürgősségi osztályon vagy betegként, esetleg hozzátartozóként. Így ha valami, az egészségügy kétségkívül mindenkit érint. Ezért sem meglepő, hogy az utóbbi időszakban több olvasói levél is befutott szerkesztőségünkhöz a sürgősségi ellátással kapcsolatban. Most ezekből szemezgettünk.

Olvasói levél

Már sokszor elhatároztam, hogy megírom én is észrevételeimet, de most jutottam el a nyiregyhaza.hu weboldalon megjelent olvasói levél által, hogy nyomogassam a billentyűt. Sajnos, az utóbbi időkben nagyon ránk jár a „rúd”. Kezdődött feleségem édesanyjával (anyósommal), majd édesanyámmal, aki a gyors ellátás érdekében az SBO-ra került. Sok időt töltöttünk el itt. Meg kell mondanom, hogy csak csodáltam az ott dolgozó személyzet hozzáállását. Azt a türelmet, és nyugalmat, ahogyan kezelték a helyzetet. Értem ezt az orvosokra, asszisztensekre, ápolókra, de még a biztonsági szolgálatra is, akik példásan kezelték a bizony sokszor felháborító hozzátartozói viselkedést. Nem is írtam volna le ezeket, ha január közepén nem ér engem is egy sajnálatos baleset. Történt, hogy hólapátolás közben (saját porta) elcsúsztam, és kezem, pontosabban csuklóm eltört. A gyerekek azonnal a kórházba vittek. A fogadóhelyiségben már legalább 100-an voltak. Megjegyzem, ebből ~ legalább 80% volt a rokonság, a „kísérő”. Volt olyan, hogy 4-5 rokon sipítozott a betegért. Nem mondom, hogy azonnal engem vettek kezelésbe, de mikor sorra kerültem, lelkiismeretes, gondos, szakszerű ellátást kaptam (vizsgálat, többszöri röntgen, húzás, csontok, ízület helyrerakása, gipszelés, majd ismételt röntgen). Mindezt türelemmel, és gondossággal!!! Csak csodálni tudom ezeknek az embereknek a hozzáállását, viselkedését, mely minden elismerést megérdemel. Köszönöm a gyógyítást, jó egészséget az egészségért dolgozóknak!
Kiváló tisztelettel, egy másik olvasó

Gyorsította a folyamatokat

A levél kapcsán megszólítottuk dr. Adorján Gusztávot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját.

Dr. Adorján Gusztáv: A betegbiztonság növelése a cél

– Örülünk a véleménynek, s annak is, hogy nemcsak a negatív kritikákért ragadnak tollat, akiknek a kórházba kell menniük. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a sürgősségi ellátás rendszerének átalakítása a betegellátás színvonalát emeli, a biztonságérzetet javítja és gyorsítja a folyamatokat. A munkatársaknak is köszönet a színvonalas munkáért, hozzáállásért, hogy ilyen zökkenőmentesen átvették az újfajta irányítási szemléletet. Természetesen tisztában vagyunk a még meglévő problémákkal, s nemcsak ezen a területen, ám ezek folyamatos kiküszöbölése a cél, s ezek a visszajelzések motiválóak. Mindezekhez egyszerre zajlik az infrastruktúra és a humánerőforrás területén több fejlesztésünk, melyek részben a tervezés, részben a kivitelezés fázisában vannak.

A korábbiakat – például Tömbkórház Projekt, parkolóház – most nem részletezve elmondhatjuk, hogy mindez egy előre megtervezett koncepció mentén, egymásba illeszkedően történik. Fontosnak tartjuk a rekonstrukciók során a járóbeteg-ellátás színvonalának emelését, amihez elkezdődik a „nagy” SZTK felújítása, az első ütemen túl van a pulmonológia. De szólunk majd részletesen az egynapos sebészetről, a pszichiátriai szakellátó rendszer fejlesztéséről is. Nemsokára épül az új, 120 személyes nővérszálló, és folyamatosak az ápolóképzések – ezekkel a szakemberek itt tartása és a jövőbeli, esetleges hiány megelőzése a cél. Sok még a javítani való, de folyamatosan dolgozunk a különböző pályázatok és lehetőségek mentén ezek megoldásán, hogy növeljük a betegbiztonságot – nyilatkozta szerkesztőségünknek a főigazgató.