A Rózsakerttõl a VIDOR faluig

Az arra sétálók kíváncsian tekintgetnek be a megújult Szabadtéri Színpad épülettömbjébe: milyen lett a város egyik ékességének tartott Rózsakert. Elõször errõl kérdeztem Kirják Róbertet, a színház ügyvezetõ igazgatóját.

– A színpad méretének megnövekedése az elsõ szembeszökõ változás – tájékoztatta lapunkat. – Jóval több produkciót tudunk most már befogadni, ugyanis a felújítás elõtti kisebb játéktér sok esetben korlátot jelentett. A másik feltûnõ változás az akusztikai falak megjelenése, ezek a környéken élõk nyugalmát szolgálják. Amikor lemennek az elõadások, a falak összetolhatóak, így a környéken sétálók számára is láthatóvá válik a színpad és a nézõtér. Az utóbbin 844-rõl 987-re növekedett a fix ülõhelyek száma. A színpad alá kerültek a mosdók, az eddiginél jóval több nõi mellékhelyiséggel. A színpad mögött egy hatalmas kiszolgálóépület található: benne kaptak helyet az öltözõk, a pihenõhelyiségek és egy olyan díszletraktár, amelyben az idõjárástól védettek a díszletelemek.

 

Meseautó a Rózsakertben

 

Mint megtudtuk, a rózsakertnek is megújult minden pontja. Természetesen két hónap alatt nem lehet elérni, hogy pont olyanok legyenek a növények, mint voltak, de már most is gyönyörûen virágoznak a rózsák, s évrõl évre szebbek lesznek. Az építmény köré kifeszített huzalokra növényeket futtattak, amelyek majd oldalról is betakarják a nézõteret. Teljesen megújult a szökõkút berendezése. Óriási érdeklõdés elõzte meg a nyitó elõadást, amelybõl mindjárt duplázni is kellett, mert napok alatt elfogytak a jegyek.

A Meseautó címû musicalt mutatták be 18-án, óriási siker mellett, és ma újabb nézők láthatják a remek szórakozást nyújtó darabot. Szente Vajk ismét olyan előadást rendezett, amely biztosan évekig mûsoron marad. A kõszínházban szeptember 7-én lesz az elsõ kamaraszínpadi premier, a Rettenetes szülõk, s egy héttel ezután, 15-én a Meseautó is bemutatkozik a nagyszínpadon a bérletesek elõtt.

 

A Bencs Villa is megszépült

 

– Nagy erõkkel készülünk a VIDOR Fesztiválra is – folytatta Kirják Róbert. – Színházunk kezdeményezte a VIDOR zsûritagság ötödik helyére a jótékonysági árverést, amelynek nyertese százezer forint felajánlásával támogatta a Bohócdoktorok tevékenységét. Hamarosan megnyílik a felújított Bencs Villa is a látogatók elõtt – a fesztivál alatt az irodalmi elõadások nagyobb részét már itt tartják. Merünk-e igazán élni, vagy csak túléljük a mindennapokat? Megtudjuk A szerelem margójára címû mûsorból. Hallhatunk itt beszélgetést Szabó Dénes karnaggyal, és megnézhetünk egy víg monodrámát, amelyet Petrusák János írt, és Illyés Péter ad elõ.

A Vörös Postakocsi és a Szabolcsi Szemle koprodukciójában létrejött mûsorban Krúdy Gyulát idézik meg. Ettõl az évtõl kezdve a koncerteknél is használt óriás ledfalon nézhetik a filmeket az érdeklõdõk a Kossuth téri kisszínpadon. A VIDOR falut közelebb hozzuk a fesztiváleseményekhez: a Városalapítók szobra köré. Hogy senki ne maradjon vígjáték nélkül, a Kossuth téren két elõadás is ingyenesen megtekinthetõ lesz: a Játékszín Tied a világ címû, Illés-dalokra épülõ produkciója és a Legénybúcsú címû musical, amelynek egyik fõszereplõje Mészáros Árpád Zsolt lesz.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)