A rotarysok ötlete nyomán jelennek meg városszerte mesés hulladékgyűjtő faládák
Fotó: Szarka Lajos

A Rotary Klub Szabadság téri játszóterén adták át a rotarysok 35 mesefigurával díszített hulladékgyűjtő ládáit, melyek festése a gyerekek feladata volt. A következő időszakban a belvárostól Sóstóig, több helyen használhatjuk az úgynevezett ökokukákat.

„Gyerekek készítették gyerekeknek. Csodálatos mesefigurákat festettek. Mindez az EarlyActos, Interactos gyerekek, a szülök és rotarysták keze munkáját dicséri. Szeretném megköszönni azoknak is, akik anyagi segítséget nyújtottak a projekt megvalósításához.” - mondta az átadó ünnepségen Kovács Krisztián, a RC Nyíregyháza elnöke.

Valóban egy nagy összefogás és adakozás nyomán készültek a színes kukák, majd kerülnek a gyereknap idején a város több pontjára. Az Állatparkba, a Múzeumfaluba, a fürdő területére és persze a Kazinczy Iskolába. 

„Az ötlet az én fejemből pattant ki. Egyszer itt sétáltam a játszótéren, és ránéztem a kerítés elemekre, amit az előző EarlyActosokkal festettünk, melyek öt éve díszítik a várost. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ezt a játszóteret – amit a szívem ügyének tartok – továbbfejleszteni. Nagyon fontos a mai világban a környezetvédelem, és már kisgyermekkorban rá kell vezetni a gyerekeket, hogy környezettudatosan éljenek. Kigondololtam, hogy hulladékgyűjtő edényeket fessünk meg mesefigurákkal.” - tájékoztatott Diczkóné Untener Mónika, az EarlyAct országos megbízottja.

A felnőtt segítők mellett wesselényis diákok is dolgoztak a programban a Rotary általános és középiskolás, vagyis az EarlyAct, illetve az Interact clubja tagjaival. Nagy családként építkezik a nyíregyházi szervezet, és a Talentum ösztöndíj program, a belvárosban az elsők között épített színes játszótér mellett újabb és újabb ötletekkel állnak elő, mely a gyakorlati hasznon túl lelki támaszt és élményeket nyújt a városlakóknak.    

„Ez a projekt még a pandémia előtt indult. Akkor egyeztettem, még 2019-ben Untener Mónikával, aki vitte ezt a projektet, hogy ők szeretnének nemzetközi példa alapján a játszóterekre elhelyezhető színes kukákat csinálni. Mutatták is, hogy milyen világvárosokban vannak ilyenek. Elmondták az elképzeléseiket. Nyilván ez Nyíregyházának jó, mert ha az ember rájuk néz, és a régi mesefigurákat látja rajta, visszatér a gyerekkora, másrészt egy játszóteret feldob.” - fogalmazott Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Jelen van tehát Nyíregyháza életében a Rotary, ez a nemzetközi segítő szervezet, mely most az általuk épített belvárosi játszótér mesés kerítéséhez hasonlóan helyezi el a figurás fa szemétgyűjtő edényeket a városban és Sóstó több pontján is.

Kapcsolódó galéria

Festett hulladékgyűjtők átadása