A roma gyilkosságok áldozataira emlékeztek Nyíregyházán

A roma sorozatgyilkosságok áldozataira emlékeztek az Északi temetőben. 2008-2009-ben, tizennégy hónap alatt összesen kilenc helyszínen történt támadás romák ellen, 78 lövés és 11 Molotov-koktél összesen hat ember életét követelte, köztük egy ötéves kisfiú is elhunyt.

14 évvel ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is támadtak meg romákat, például Piricsén, a rasszista gyilkosságsorozat 2009. április 22-én egy tiszalöki, majd augusztus 3-án egy kislétai életet is követelt. Csütörtök délután az Északi temetőben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Szenti Tibor képviselő helyezte el az emlékezés virágait, aki beszédében kiemelte: a magyar nemzet erejét nemzetiségi, kulturális és etnikai sokszínűsége adja, a magyar társadalom szerves részét adja a roma közösség is, ami évszázados egységet alkot a Kárpát-medencei magyarsággal. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke ünnepi beszédében kiemelte, soha többé nem fordulhat elő, hogy valakit bármilyen nemzetiséghez való tartozása miatt megkülönböztessenek embertársaitól.

Különösen nem fordulhat elő, hogy emiatt meg kell halnia. Mindannyiunk közös gyásza az, hogy 2008-2009-ben ilyen gyászos tragédia rázta meg a roma nemzetünket és még sok esetben még csak együttérzést sem érezhettünk a többségi társadalomtól. Abban az időben, amikor a Jobbik a Magyar Gárdával masírozott, riogatott és félelmet keltett a roma népünkben” – tette hozzá Balogh Artúr, a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Kapcsolódó galéria

A romák elleni sorozatgyilkosságok áldozataira emlékeztek