A nyíregyháziak szabálykövetőek – A Búza téri piacon és a Korzónál ellenőriztek
Fotó: Szarka Lajos

A maszkviselés szabályainak betartását ellenőrizték szerdán délelőtt a Búza téri piacon és az azt övező közterületeken, valamint Korzó bevásárlóközpont környékén. Az alábbiakban olvashatják a Közterület-felügyelet erre vonatkozó tájékoztatását.

Nyíregyháza polgármestere Dr. Kovács Ferenc kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján városunk belterületén lévő közterületeken kötelezővé tette a maszk viselését. Nemrég polgármester úr „Maszk az arcra Nyíregyháza!” címmel kampányt indított, hogy az érvényben lévő szabályok szellemében, a maszk viselésével, a védőtávolságok megtartásával, a halasztható tevékenységek elnapolásával segítsük minden védekezésben résztvevő munkáját. Ezek apropóján a Közterület-felügyelet előre be nem jelentett akció keretében szerdán délelőtt két olyan helyszínen ellenőrizte a maszkviselés szabályainak betartását, ahol az átlagosnál több ember fordul meg, így a Búza téri piac és Korzó bevásárlóközpont környékén.

A közterület-felügyelőknek a maszkviselés szabályait be nem tartókkal szemben nincs szankcionálási lehetőségük, de a szabálytalankodók figyelmét felhívják a maszkviselési kötelezettségükre, illetve a maszk helyes használatra.

Elsődleges céljuk most is az volt, hogy a szabálytalankodók figyelmét felhívják a szabálykövetésre és az esetleges büntetés helyett egy mosható, többször használható maszkot adjanak részükre.

Több száz maszkkal felvértezve kezdték meg az akciót, de csakhamar kiderült, hogy a maszkok így nem találnak gazdára. Reggel hét órától kilenc óráig a Búza téri piacon és környékén ellenőriztek a felügyelők, de alig találkoztak szabálytalankodóval, ami többnyire csak annyi volt, hogy a maszkot nem megfelelően viselték.

Ez volt a tapasztalat a Korzó bevásárlóközpont környékén is, ahol tizenegy óra után tartottak ellenőrzést.

Ezért, hogy a magukkal vitt maszkokat ki tudják osztani, azoknak is adtak, akik egyszer használatosat viseltek, vagy a maszkjuk nem volt „olyan állapotban”, ami egy az egészséget védő maszktól elvárható. Volt olyan idős úriember, aki egykor fehér színű egyszer használatos maszkját örömmel cserélte le a most ajándékba kapott mosható, vasalható, többször használatos maszkra.

Összegezve az ellenőrzés tapasztalatit, elmondható, hogy városunk lakói szabálykövetőek, vigyáznak magukra és embertársaikra.