Ellenőrizték a maszkviselést – Ajándék védőfelszerelést osztott a Közterület-felügyelet
Fotó: Szarka Lajos

Több helyszínen is ellenőrizte a megfelelő maszkviselést a Közterület-felügyelet szerdán. A hatóság felhívta a figyelmét azoknak, akik nem helyesen viselték a védőfelszerelést, illetve ajándék maszkokat is osztottak. A nyíregyházi Közterület-felügyelet naponta 50-60 autóssal szemben intézkedik a parkolás miatt, fontos kiemelni, hogy bár ingyenes a parkolás, a szabálytalan megállás továbbra sem megengedett.

Szerdán egy előre be nem jelentett akciót tervezett a nyíregyházi Közterület-felügyelet, délelőtt a Búza téri piac, majd a belvárosi bevásárlóközpont területén ellenőrizték a helyes maszkhasználatot. Nyíregyházán a parkok kivételével minden közterületen viselni kell a szájat és orrot eltakaró eszközt, a szabály betartását a hatóságok is figyelik.

Nem zavaró a maszk

A tapasztalat azt mutatja, már hozzászoktak az emberek a maszkviseléshez, sem a vásárlókat, sem az eladókat nem zavarja. Oláh Józsefné vásárlóként érkezett szerda reggel a Búza téri piacra, ő úgy nyilatkozott, helyesnek tartja a maszkviselési szabályt, ennyivel tud védekezni a járványhelyzetben. Zentai Zoltánné is hasonlóan látja: „Viselni kell, most ezt a világot éljük, ez a minimum, amit megtesz az ember magáért, családjáért, embertársaiért, nincsen vele gond, nem arról szól, hogy tetszik-nem tetszik, bírom-nem bírom, mindenkinek bírni kell.” Az árusoknak is kötelező a maszkviselés a piac teljes területén, az egyik eladó azt mondta: „Nem jelent problémát, úgyhogy szívesen viselem egész nap, hogy ha olyan helyen vagyok, odahaza persze már nem veszem fel.”

Ellenőrzés több helyszínen

A Közterület-felügyelet három kétfős csoportokban ellenőrizte a szabályokat korán reggel a piacon, majd 11 órakor, amikor már nem volt érvényben az idősek vásárlási sávja, a bevásárlóközpontnál folytatták a munkát.

„Bár a Közterület-felügyeletnek a jogszabály alapján intézkedési jogköre nincsen a maszkviselési szabályokkal kapcsolatban, de mivel a közterületen látunk el feladatot, minden olyan szabálysértés, szabályszegés vagy bűncselekmény esetén, amit észlelünk a közterületen, abban igenis a Közterület-felügyeletnek van mit tenni” – mondta Bodrogi László, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének vezetője.

Pozitív tapasztalat

Ahogy Bodrogi László mondta, kellemes csalódás volt a szerda délelőtti tapasztalat, szinte mindenkin volt maszk és helyesen is viselték, 1-2 embert láttak mindössze a védőeszköz nélkül sétálni, illetve pár járókelőn volt úgy a maszk, hogy az például nem takarta el az orrát. Ha ilyet láttak, a közterület-felügyelők felhívták a figyelmet a helyes viselésre, illetve ajándékba is adtak egy többször használható, mosható maszkot, de olyanok is kaptak ajándékba védőeszközt, akik helyesen viselték.

Büntetik a szabálytalan parkolást

A járványügyi intézkedések kapcsán hetek óta ingyenes a parkolás Nyíregyházán, fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szabálytalan parkolás továbbra sem megengedett. Ezek ellenőrzése sok feladatot ad a Közterület-felügyelet számára, napi szinten 50-60 autóssal szemben kell intézkedniük.

„A közterület-felügyelő, ha valakit szabálysértésen ér tetten, akkor vagy figyelmezteti, vagy feljelentést alkalmaz vele szemben, a feljelentésnek a tételét majd a szabálysértési eljárás során a rendőrség fogja kiszabni. A szabálytalan parkolás típusainak más-más fajta tarifája van, egy eljárás során húszezer forinttól akár százezer forintig is terjedhet. A másik fontos dolog, hogy a belvárosban van két olyan hely, ahova tilos behajtani engedély nélkül, a felügyelő a helyszínen tud intézkedni a vezetőkkel szemben, itt harmincezer forint a közigazgatási bírság összege, plusz négy büntetőpont” – tette hozzá Bodrogi László.

A parkolók már reggel hét óra és fél nyolc között megtelnek, ezért érdemes időben indulni azoknak, akik munkaidő előtt szeretnének szabad helyet találni.

Kapcsolódó galéria

Maszk ellenőrzés és osztás