A nyíregyházi kórház is részt vesz a másfél millió eurós ROcHUs fejlesztési projektben

A ROHU245 számú, Egészségügyi ellátás Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben című projektben a vezető partner Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szatmár Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és a Felső-Szabolcsi Kórház közös nemzetközi fejlesztés megvalósítása érdekében társult. A program fő elemeként a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban egy új, 6 emeletes épületszárnyat építenek, ezzel megfelelő helyszínt és körülményeket lehet biztosítani a központi műtő-blokk, anesztézia és intenzív osztály, a hozzájuk tartozó kiegészítő szolgáltatásokkal, az urológia, gyermeksebészet, ortopédia, általános sebészet, plasztikai sebészet számára. Megújul a kórház gyógyszertára és eszközraktára, az épületszárny tetején pedig helikopter-leszálló épül.

Fejlesztések a megye kórházaiban

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató elmondta:

A Jósa András Oktatókórháznak a program keretében lehetősége nyílik a szív- és érrendszeri szűrő és diagnosztikai tevékenységének bővítésére és megerősítésére, illetve az Invazív Kardiológiai Laboratórium eszközfejlesztése is, mintegy másfél millió euró értékben.

A forrásból a perifériás érbetegek vizsgálata és intervenciós ellátásának bővítése érdekében egy fix telepítésű combo készülék beszerzése szerepel a tervek között, a további fejlesztési célterület az érsebészet, ahol a végtagi érszűkület ellátására a műtői mobil DSA készülék beszerzése tervezett, amely az érsebészeti intraoperatív diagnosztika alapját jelenti. A Felső-Szabolcsi Kórházban a projekt során megtörténik a laboratóriumi épületrész kubatúrájának építészeti felújítása, emellett beszerzésre kerülnek a kor legmodernebb diagnosztikai gépei is, mint a kémiai automaták, hematológiai automaták, immunkémiai analizátorok.


Szoboszlai Tibor