A nyíregyházi bombázásra emlékeztek – 76 évvel ezelőtt történt a tragédia

Az 1944-es bombázásra emlékeztek péntek délelőtt a Vasútállomáson. 76 évvel ezelőtt szeptember hatodikán mintegy 200 amerikai repülőgépből több mint 1000 bombát kapott a megyeszékhely. Ez volt az első alkalom, hogy testközelből is megismerték a nyíregyháziak a második világháború borzalmait.

1944. szeptember hatodika egy szerdai nap volt, Nyíregyháza történetének talán legtragikusabb napja. Ez volt az első alkalom, hogy a város megismerte az addig csak a híradásokból tapasztalt II. világháború borzalmait. 76 évvel ezelőtt szeptember hatodikán Észak-Olaszországból indult el 116 amerikai bombázógép 89 amerikai vadászgép kísértében. A kiadott parancs alapján a nyíregyházi vasútállomást, mint fontos logisztikai csomópontot kellett bombázniuk.

11 óra előtt kezdődött a bombázás

„Három hullámban történt a bombázás, 10 óra 50 perckor értek ide a gépek és ennek következményeként több környékbeli földszintes és emeletes ház romba dőlt, a vasútállomás épülete, amely 1909 óta éke volt a városnak, szintén a múlttá vált, ahogyan a vele szemben álló Szabolcs Szálló is. Még nagyobb volt az emberi veszteség, 80 halottja volt ennek a bombázásnak, több tucat sebesültje, még több könnyebb sebesültje, 227 család pedig hajléktalanná vált, róluk a város vezetése már aznap igyekezett gondoskodni.” - ismertette a részleteket Dr. Holmár Zoltán, a Jósa András Múzeum történésze.

Súlyos bombatámadás

A környező utcákat is komoly támadás érte, valamint a Huszár laktanya is komoly kárt szenvedett. A nyíregyházi állomáson 186 vagon megsemmisült, miután az amerikai légierő jelentése szerint 1076 darab 250 kilogrammos rombolóbombát oldottak ki. A bombázásról minden évben megemlékeznek Nyíregyházán, ennek a napnak minden évben van egy üzenete. Most, 2020-ban elsősorban nem a történelmi távlatokról szól, hanem a történelem ismétlődéseiről – mondta beszédében a város alpolgármestere.

„Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy van egy vírushelyzet az egész világon, ami ellen küzd az ember és lényegében láthatatlan ellenségekkel szemben küzd úgy, hogy meglepetést okoz a számára és kellemetlen pillanatokat, órákat, napokat szerez. Ugyanezt szerezte az a légi támadás is, amelyről nem tudtak a nyíregyháziak és az a 92 ember, aki felkelt 1944. szeptember hatodikán és már nem tudott lefeküdni, mert a bombázás áldozata lett, ők ugyanúgy a történelmi eseményeknek és szituációknak az áldozatai és egy kiszámíthatatlan történelmi esemény következtében vesztették az életüket.” - közölte Dr. Ulrich Attila.

Emlékezés virágai

A szeptember hatodikai tragédiára koszorúzással emlékezett többek között a nyíregyházi önkormányzat, a Jósa András Múzeum és a Nyíri Honvéd Egyesület a nyíregyházi vasútállomáson, ahol egy emléktábla is jelzi a szomorú eseményeket.