A nagy pofám miatt kerültem bajba – Mészöly Kálmán Nyíregyházán
Első alkalommal rendezték meg a Futballisták Éjszakáját Nyíregyházán. Az eseményen Mészöly Kálmán a róla szóló könyvet dedikálta.

Futballisták éjszakája

Rendhagyó helyen, a nyíregyházi Onyx Casinóban találkoztak a megye labdarúgói. A Megyei Labdarúgó Szövetség ide invitálta a focistákat az első alkalommal megrendezett Futballisták Éjszakája kapcsán. Az eseményen kisorsolták a Magyar Kupa megyei selejtezőinek párosítását, de vendégként Mészöly Kálmán korábbi válogatott és szövetségi kapitány, valamint fia, Mészöly Géza is részt vett.

– Krizán Sándorral, a megyei igazgatóság vezetőjével gyerekkorunkban még együtt fociztunk. Jó viszonyban vagyunk, örömmel vettem a meghívást. Futballistákkal jó együtt lenni – mondta Mészöly Géza, aki néhány hónapja még a korosztályos magyar válogatottal vett részt a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ahol kiharcolta a VB indulás jogát.

Nem volt kudarc az EB

– Sokan kudarcként élték meg az EB-t, nekem is és néhány játékosomnak is távoznia kellett. Persze, csalódott voltam az első két találkozó után, de úgy érzem, Izrael legyőzése és a VB indulás joga igenis siker. Néhány hónappal később egy alacsonyabb korosztályú csapat például 3–0-ra kapott ki Izraeltől, tehát nem kell őket lebecsülni – mondta Mészöly Géza, akinek csapatában a nyíregyházi Hrabina Alex is ott volt. 

Nem tudtam befogni a számat

Édesapja, Mészöly Kálmán a róla megjelent könyvet dedikálta. „Állandóan a nagy pofám miatt kerültem bajba. Mert nem tudom befogni a számat. De miért is tenném? Engem őszinteségre neveltek. Most végre úgy beszélhetek az életemről, hogy nem vágnak közbe, hogy nem legyintenek rám, hogy nem állítanak félre. Elmesélek hát mindent” – áll a kötet ajánlójában. De valóban elmond mindent?

– Nagyon sokat. Amikor elolvastam a kéziratot, bizony nem egy helyen megkönnyeztem. Előjöttek a régi emlékek, és furcsa volt megint átélni azokat. Tényleg nem tudtam magamba fojtani a véleményemet, és amikor kapitány voltam, akkor is magával ragadott a hév, mintha a pályán lennék. Katolikus neveltetésben részesültem, nem vagyok rá büszke, néha kaptam is miatta otthon. De mindig vállaltam a véleményemet – mondta Mészöly Kálmán. 

Szeressék a futballt!

Szövetségi kapitányként világbajnokságra vezette a csapatot. Elmondása szerint mégis van benne hiányérzet. 

– Az 1982-es VB kapcsán nagy dolognak tartom, hogy egyáltalán kijutottunk a világbajnokságra. Nagyon jó válogatottakat győztünk le. Az, hogy ott nem sikerült továbbjutni, persze ad némi hiányérzetet, kis szerencsével akár még eredményesebb is lehettem volna pályafutásom során. De nem vagyok csalódott. Tudja miért? Mert most is olyat tehetek, amit nagyon szeretek. Az MLSZ-nél igyekszünk minden feltételt megteremteni a gyerekeknek, hogy jó körülmények között készülhessenek. Pályákat, stadionokat építünk, minden feltétel adott, hogy jók legyenek. Ha fele annyira szeretnék a futballt, mint ahogy mi szerettük, már sokkal előrébb tartanánk – mondta Mészöly Kálmán.

Dankó László