A MEGÁTKOZOTT Gitáros

A megátkozott ember – ez nemcsak Radics Béla leghíresebb dalának a címe, de a május 4-én bemutatásra került életrajzi film készítői is így keresztelték el alkotásukat.

A dokumentumelemekkel átszőtt játékfilm ötlete évekkel ezelőtt született meg, majd Klacsán Gábor rendező és csapata valósította meg az elképzelést. Radics Béla máig megosztja a hajdani szemtanúkat: vannak, akik nemzeti hőst látnak benne, mások a tehetségét firtatják, és az életrajz kellemetlenebb epizódjaira emlékeztetnek.

A mostani film nem oszt igazságot, igyekszik tárgyilagos lenni. Méltó emléket állít a magyar rockzene talán legfontosabb személyiségének, az első magyar gitárhősnek, aki Hendrix, a Cream és a korabeli progresszív rockzene nagyjainak képviseletével még ma is fontos emlékeket ébreszt.

Radics Béláról készültek dokumentumfilmek, születtek könyvek, megjelentek felvételek, de az első nagyszabású filmalkotás csak most került bemutatásra, és a mozikban már megtekinthető.

Komoly casting során kapta meg a Radics Béla-emlékfilm főszerepét a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze, Rák Zoltán. 36 év körüli, kicsit tud gitározni, és színész. Nagyjából ennyi volt első körben az elvárás. Rák Zoltánra még a Covid alatt, a Móricz Online program egy videójában találtak rá, ahol énekelt és gitározott. Ezután érkezett a meghívás, még tavaly nyáron a meghallgatásra. Rák Zoltánnal a film kapcsán a Nyíregyházi Televízió 2022 nyarán készített interjút, ide kattintva olvashatják el a részleteket.