Elismerés a nagyváradi egyetemtől
Forrás: Debreceni Egyetem, Sajtóközpont

Kitüntetést kapott a Debreceni Egyetem a Partiumi Keresztény Egyetem alapításában és fejlesztésében vállalt meghatározó tevékenységének elismeréseként. A díjat Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Pető Károly, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese vette át a nagyváradi intézmény megalapításának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A Partiumi Keresztény Egyetem minden év májusában megünnepli alapításának évfordulóját, ebből az alkalomból rendezték meg május 11-én az Egyetem Napját. Az eseménysorozaton az intézmény elmúlt harminc évének eredményeit foglalták össze. 

Az évfordulós ünnepségen a nagyváradi egyetem által létrehozott kitüntető címek mellett átadták a Partiumi Keresztény Egyetemért díjat is, melyet az egyetem megalapításában és fejlesztésében meghatározó szerepet vállaló személyiségeknek és intézményeknek ítélnek oda minden évben. Az elismerést idén a Debreceni Egyetem kapta.

A díjátadó ceremónián elhangzott, hogy a DE jogelődje, a Kossuth Lajos Tudományegyetem a szoros munkakapcsolat részeként és a nagyváradi magyar egyetemépítés elősegítése érdekében felajánlotta saját oktatóinak közreműködését, ezzel pedig jelentős segítséget nyújtott új szakok elindításában és működtetésében. Ezek között volt a Romániában még teljesen új szociális munka szakirány, a német nyelv és irodalom képzés, valamint az angol nyelv és irodalom szak. A helyi agrárképzésben is stratégiai partner a Debreceni Egyetem, ugyanis kihelyezett képzésként a mezőgazdasági mérnöki alapszakon anyanyelvű képzési lehetőséget kínál a régió fiataljainak. A hosszú ideje meglévő együttműködés kiterjed a nagyváradi oktatók debreceni továbbképzéseire, illetve a tudományos fokozatok megszerzésének támogatására is.

A DE részéről Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Pető Károly, a DE általános rektorhelyettese vette át a díjat Pálfi Józseftől, a nagyváradi egyetem rektorától az intézmény új épületének Amfiteátrum termében. 

Kossa György köszöntőjében kiemelte, hogy a határon túli intézményekkel való szoros kapcsolat, az oktatásfejlesztéshez és az intézményi működéshez szükséges segítségnyújtás hozzájárulhat a régió tudományos és gazdasági fejlődéséhez.

- Fontos, hogy segítsük a Nagyváradon tanuló fiatalok továbbtanulását, támogassuk őket az európai színvonalú tudás megszerzésében. A Debreceni Egyetem számára mindig fontos cél volt a nagyváradi felsőoktatás támogatása, hiszen a határon túl élő magyarságnak létfontosságú, hogy az ottani fiatalok a saját szülőföldjükön boldogulhassanak, ehhez pedig kiemelkedő minőségű tudásbázisra van szükség. A Debreceni Egyetem a történelmi egyházakkal is példaértékű együttműködést alakított ki, ami tovább erősíti a nagyváradi egyetemmel meglévő szoros kapcsolatot – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy az eddigi eredmények alapján a Debreceni Egyetemmel kialakított több évtizedes partnerség jelenti az egyik legfontosabb támaszt a nagyváradi intézmény jelenlegi reformtörekvéseiben, a képzési kínálat korszerűsítését célzó erőfeszítésekben.

A nagyváradi eseményen a DE általános rektorhelyettese és kuratóriumi elnöke mellett részt vett Bács Zoltán kancellár is. Az ünnepi rendezvényen a díjak átadása mellett plenáris előadásokat tartottak. A résztvevők megismerkedhettek a legújabb vírusterápiákkal és kutatási eredményekkel, valamint azokkal az értékekkel, hungarikumokkal, melyek segítik a magyar örökség ápolását a térségben. 

Forrás: Debreceni Egyetem