A megátkozott ember – A Radics Béláról forgatott emlékfilmben Rák Zoltán játssza a legendás zenészt

Radics Béla alakja máig meghatározó a magyar rockzenei életben. Nem csoda, hogy halálának 40. évfordulóján filmet forgatnak a legendás gitáros életéről, titkairól. A mozi rendezője, Klacsán Gábor igazi zenés életrajzi filmet készít. Nekünk, nyíregyháziaknak az a büszkeségünk, hogy a főszerepet Rák Zoltán, a Móricz Zsigmond Színház művésze kapta meg. A bemutató októberben, a rocklegenda halálának évfordulóján várható.

Komoly casting során kapta meg a Radics Béla-emlékfilm főszerepét a nyíregyházi művész, Rák Zoltán. 36 év körüli, kicsit tud gitározni, és színész. Nagyjából ennyi volt első körben az elvárás. Rák Zoltánra, még a Covid alatt, a Móricz online program egy videójában találtak, ahol énekelt és gitározott. Ezután érkezett a meghívás, még tavaly nyáron a meghallgatásra.

„Radics Béla nekem annyira sokat már nem mondott. Két számát ismertem talán, a leghíresebbeket. Nem is készült neki nagylemeze, csak kislemezek. Hallottam a nevét, de sajnos ő már meghalt, amikor én megszülettem. Apukám szerette a jó zenét, meg a rockzenét, és mai napig szereti, így azt a világot ismertem. Főleg azokat a zenéket, amiket Radics Béla szeretett. Jimi Hendrix és a többi. A legenda az megvan nekem, aztán nagyon belementem, olvastam könyveket, meg mindent, amit lehetett” – mesélt a legendáról Rák Zoltán.

Titkokra is fény derül a filmben. Az apa és fia közötti konfliktusra, sértésekre, csalódásokra és szerelmekre is. Az apát alakító Trill Zsolttal nem volt közös jelenetük. Vele a gyermek Radics Béla dolgozott. Viszont volt olyan jelenet, ahol foggal kellett gitározni, ahogy Radics Béla is tette. A nagy koncertekre és nótákra persze volt megfelelő ember.

„Én is, egy kicsit. A totál felvételeken abszolút én gitározok, és az látszik is, hogy én gitározok, meg is tanultam ezeket a dalokat. Egyik helyi zenész barátom segített nekem. Viszont a kemény, nehéz szólórészeket Alapi István játssza, aki egy csodálatos mogul ebben a szakmában. Benne lesznek a leghíresebb Radics Béla dalok. A megátkozott ember – ez a film címe is. Aztán a Zöld csillag, és vannak számok, amiket Radics Béla játszott. A Jimi Hendrix Purple, Fire a Creamtől, vagy vannak Shadows nóták. Sok zene van a filmben” – fogalmazott a színész.

 

Budapesten és környékén, Csepelen, Gödöllőn, Nagymaroson, vagy éjszaka a Balaton környékén is forgattak. Izgalmas, nagyszerű munka volt, sok új kollégával találkozott. A Som Lajost alakító Király Attilával dolgozott talán a legtöbbet. Zsurzs Kati játssza a mamát. Csernus doktor mai valóságában jelenik meg a filmben, melynek 80%-a játék, a többi dokumentumelem.

Nem használnak archív koncertfelvételeket, teljesen újradolgoztak, újrahangszereltek számokat, és ezek szerepelnek a filmben. 4 koncerten közönség előtt rekonstruálták újra a múltat.

Keserédes volt a munka – mondja Zoltán. Nehéz ezzel azonosulni, hogy ilyen fiatalon,  csalódottan és keserűen ment el ez a nagytehetségű zenész. A zenésztársai és az egykori barátok apró szerepekben jelennek meg a filmben, – ahogy a rendező fogalmaz – díszsorfalat állnak Radics Béla emléke előtt. A film egyes jeleneteit a napokban még forgatják – már Zoltán nélkül –, közben zajlanak az utómunkák. A megátkozott ember díszbemutatója október 14-én, a magyar Jimi Hendrix halálának 40. évfordulóján lesz az Eiffelben.