A Magyar–Lengyel Barátság Napja

Magyarország és Lengyelország sok évszázados közös történelmére, a két nép barátságára és együttműködésére való megemlékezésként 2007-ben a magyar és a lengyel országgyűlés március 23-át a Magyar–Lengyel Barátság Napjává nyilvánította.

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS

A Magyar–Lengyel Barátság Napja tiszteletére a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében tartottak ünnepséget. Az ünnepi megemlékezést dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg. A rendezvényen Marek Ustrobinski, Rzeszów város alpolgármestere és Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt. Az ünnepi megemlékezésen elismerést és díjakat is átadtak.

ELISMERÉS A MAGYAR–LENGYEL KAPCSOLATOKÉRT

Dr. Kovács Ferenc polgármester Bárkányi Tamásnak, Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata elnökének Nyíregyháza város lengyelországi kapcsolataiban kifejtett eredményes munkája elismerése és megbecsülése jeléül Bencs László arany emlékérmet adományozott. Bárkányi Tamás az 1998 októberében megalakult Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, majd a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelkedő szerepet vállalt a wroclawi árvízkatasztrófa áldozatok gyermekeinek magyarországi elhelyezésében, s annak megszervezésében, hogy a befogadó családoknak később lehetőségük legyen találkozni a lengyel szülőkkel.

További képekért kattintson a fotóra!

Fáradhatatlan munkásságának köszönhetően újraéledt Rzeszów és Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolata, amely napjainkban is gyümölcsözően működik. Jelentős szerepet töltött be és nagyban segítette, hogy a Bem József Általános Iskola és a Vikár Sándor Zeneiskola kapcsolatot alakítson ki egy-egy lengyelországi testvérintézménnyel. Kezdeményezésének köszönhetően immáron 17 éve hagyomány Nyíregyházán a lengyel tradíciók szerint megtartott karácsonyi ünnepség. Lelkes alapító tagja, valamint tenoristája a 2011-ben alakult Lengyel Dalárdának. A kezdetektől lelkesen munkálkodik a lengyel–magyar barátság elmélyítésén, kezdeményezésére ünnepeljük meg, immár a 3. alkalommal Nyíregyházán a Lengyel–Magyar Barátság Napját.

DÍJAZTÁK A MEGYEI VETÉLKEDŐ LEGJOBBJAIT

Az ünnepségen kihirdették „LENGYEL-MAGYAR KÉT JÓ BARÁT” című ifjúsági megyei vetélkedő eredményeit, majd a legjobb eredményt elért csapatoknak díjakat adtak át.

ÜNNEPI HANGVERSENY

A megemlékezés után ünnepi hangversenyt tartottak a rzeszówi Szymanovski Zeneművészeti Középiskola tanulói, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai, illetve a Nyíregyházi Lengyel Dalárda közreműködésével.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)