A közigazgatási ügyintézőknél a legalacsonyabb a fertőzés aránya

Az eredmények azt is mutatják, hogy az ügyintézésre vonatkozó szabályok meghozták a várt eredményt, hiszen a közigazgatási ügyintézők körében volt a legalacsonyabb a pozitív tesztek aránya.

A tömeges tesztelés harmadik hétén a közigazgatásban dolgozókat tesztelték, azokat, akik szoros kontaktusban dolgoztak az ügyfelekkel – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online tájékoztatóján.

Hozzátette, a harmadik héten 62 213 mintavételre került sor, a tesztek 1,97 százaléka pozitivitást mutatott. A három hét eredményeit összevetve a fertőzöttségi mutatók csökkentek.

A szociális intézményekben elvégzett tesztek közül alig 3 százalék lett pozitív.

György István kiemelte, hogy véget ért a célzott tesztelése a kormányhivatalokban, járási hivatalokban, kormányablakokban dolgozóknak. A tesztelés ingyenes volt, de nem volt kötelező. 

A három hét alatt több mint 429 ezer tesztelést végeztek el.

Az eredmények azt is mutatják, hogy az ügyintézésre vonatkozó szabályok meghozták a várt eredményt, hiszen a közigazgatási ügyintézők körében volt a legalacsonyabb a pozitív tesztek aránya, 1,5 százalék.

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A kormány felfüggesztette az idősek számára létrehozott vásárlási idősávot, annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot a boltokban.

– Eddig 13 178 esetben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték az emberek a maszkot – mondta Kis Róbert.

Az elmúlt hétvégén egy esetben döntöttek a rendőrök egy bolt bezárása mellett. A hétvégén 1044 személy szegte meg a kijárási tilalmat.

67 787 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását. 17 789 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén, így jelenleg 43 966 hatósági házi karantén van érvényben.

 

Forrás: hirado.hu