A kommunizmus áldozataira emlékeztek
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezéseket tartottak Nyíregyházán. A városházán átadták a középiskolások számára meghirdetett pályázat díjait. Délután pedig Toma András emléktáblájánál koszorúzással emlékeztek az utolsó magyar hadifogolyra.

A Vasvári Pál Gimnázium diákjainak közreműködésével idézték fel a vörös diktatúra valóságát a városháza Krúdy-termében, ahol a kommunizmus áldozatira emlékeztek. Az Országgyűlés egy 2000. évi határozatában február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen arra a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre emlékezünk, akiket megvertek, megfélemlítettek, koholt vádak alapján elítéltek, vagy ellenállóként mártírhalált haltak. Dr. Ulrich Attila felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszakrendszer áldozatainak családtagjairól és szeretteiről sem szabad megfeledkeznünk, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ők is áldozatok.

 

Fiatalok a kommunizmusról

 

A megemlékezésen kihirdették az emléknap alkalmából a középiskolások számára kiírt irodalmi pályázat díjazottjait, a nyertes pályaműveket pedig fel is olvasták. A fiataloktól olyan alkotásokat vártak, amelyek megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, vagy tisztelegnek azok előtt, valós eseményt dolgoznak fel, vagy a témával kapcsolatban véleményt, érzelmet fejeznek ki, üzenetet fogalmaznak meg az utókor számára.

További képekért kattintson a fotókra!

A beérkezett 55 pályamunka közül a háromtagú zsűri a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjának, Maklári Bálintnak a művét találta a legjobbnak, aki nagymamája történetét dolgozta fel.

 

Emlékezés az utolsó hadifogolyra

 

Délután a Virág utcában, Toma András emléktáblájánál az utolsó magyar hadifogolyra emlékeztek. Toma András 1945. január 11-én esett szovjet hadifogságba. Előbb a bokszitogorszki táborba szállították, majd amikor megbetegedett, átkerült a mintegy ezer kilométerrel arrébb lévő bisztrjagi táborba.

A megerőltető út annyira megviselte, hogy 1947-ben elmegyógyintézetbe szállították át, s mivel a Szovjetunióban az intézetbe utalt embereket törölték a hadifoglyok névsorából, így Toma András kikerült a magyar hatóságok látóköréből. Csak hosszas kutatómunka után találtak rá a kotyelnyicsi elmegyógyintézetben, ahol Tamás András néven tartották nyilván. 2000. augusztus 11-én hozták haza Magyarországra az akkor 74 éves férfit, akit 2004-ben bekövetkezett haláláig féltestvére ápolt. Az utolsó hadifogoly emléktáblájánál a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort, majd a megemlékezők koszorúkat helyeztek el.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)