A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja – Csendes koszorúzás Nyíregyházán
Fotó: Kohut Árpád

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Nyíregyházán Toma András, az utolsó magyar hadifogoly emléktáblájánál koszorúzott az önkormányzat csütörtök délelőtt.

Rákóczi Ildikó helyezte el az emlékezés virágait a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. 1947. február 25-én ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Különböző források, levéltári kutatások és becslések alapján világviszonylatban mintegy 100 millióra teszik a kommunizmus áldozatainak számát. Az önkormányzat Toma András emléktáblájánál helyezett el koszorút.

„Az emléktábla hirdeti azt, hogy az utolsó hadifoglyunk hazaérkezett Magyarországra. Azt gondolom, hogy amikor az ember ezt kimondja, hogy az utolsó hadifogoly hazaérkezik és ez a haza Nyíregyháza volt, ez egyszerre öröm és szomorúság, hogy a hazában tudta az utolsó napjait tölteni” – mondta az önkormányzati képviselő.

Toma András, az utolsó magyar hadifogoly 2000-ben tért haza Nyíregyházára, ez a hír bejárta a világot, több mint 130 országban tudósítottak róla. Ötvenhárom év után térhetett vissza Oroszországból, utolsó éveit testvérével töltötte, mielőtt elhunyt 2004. március 30-án.

„Nagyon-nagyon szeretett velünk élni, és hálát adok a sorsnak, hogy én még megadhattam neki azt a boldogságot, hogy ő azt mondja, Anna, menjünk haza. Én kérdeztem, hogy hova menjünk haza, és azt mondta, hogy a Virág utca 27-be” – mesélte Gabulya Andrásné, Toma András testvére.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Kapcsolódó galéria

Toma András, az utolsó magyar hadifogoly Virág utcai emléktáblájának koszorúzása