A Kazinczyban márt temetik a telet

Kiszebáb égetéssel búcsúztatják a telet és várják a tavaszt a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének tanulói. Az iskolások a környék óvodásaival közösen minden évben felelevenítik ezt a babonára épülő népszokást.

Már hagyomány, hogy minden februárban összegyűlnek a Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanulói a környék óvodásaival az iskola udvarán, hogy a hagyományápolás jegyében kiszebáb égetéssel űzzék el a telet és hívogassák a kikeletet. A hiedelem szerint ez a téltemető népszokás megszabadítja az embereket a bajtól, és utat nyit a tavasznak. A kiszebáb égetés a régi időkben kedvelt volt a falusi emberek körében, amikor is a tűz mellett nagy zajt csapva, télűző rigmusokat kiabálva kergették el a hideg évszakot. Korábban a tűzbe cédulákra felírt kívánságokat is dobáltak. Ezeken az állt, hogy ki, mitől szeretne végképp megszabadulni.

Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a pedagógusok a hagyományápolásra, ezért a tradicionális program előtt felkészítik a gyerekeket a kiszebáb égetésre, mesélnek nekik erről a régi, téltemető népszokásról. Az eseményt követően pedig a gyerekek rajz órán papírra is vethetik élményeiket.

A látványos kiszebáb égetés 2024. február 12-én, hétfőn 10 órától lesz a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének udvarán (4400. Nyíregyháza, Árok utca 17.)