A jövő szakképzése - 2020. Január 1-től változott a szakképzési törvény
A jövő szakképzése - 2020. Január 1-től változott a szakképzési törvény

2020. Január 1-től változott a szakképzési törvény. A jövőben technikumok és szakképző iskolák várják a nyolcadikosokat. A február 19 – ei határidőig, vagyis a jelentkezési lapok beadása napjáig még minden fórumot megragad a Szakképzési Centrum a szakmák népszerűsítése ügyében.

A jövőben az lesz versenyképes, aki a gépekkel az tud lenni. Okosgépekhez hozzáértő szakember kell. Mindegy, hogy milyen iskolatípusban szerzi meg a tudást, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A tantervi lehetőségek mellett egy nagyvállalt, illetve a KKV-k közül a tavalyi esztendőben Az Év Vállalkozása díjjal kitüntetett cég képviselője vállalta, hogy a lehetőségekről  tájékoztatja a diákokat és a családokat. 

 

Dr. Nemes Attila gyárigazgató, Michelin Hungária Kft. :

Igény az leginkább a karbantartási szakmákban van. Akár műszerész, akár mechanikai karbantartókról beszélünk, ez nyilván olyan szakma, ahol elég sok embert foglalkoztatunk, és mindig vannak felvételek. Egy másik terület, ami kicsit kisebb létszám, az a CNC forgácsolók, de ott szintén folyamatosan keresünk embereket. Illetve szinte bármilyen műszaki képesítéssel érkező embernek tudunk minőségbiztosításban, folyamatszervezésben munkahelyeket ajánlani.

A Kis – és középvállalkozásokat Soltész Attila, a szakma nagykövete képviselte, aki maga is Bánkis diák volt, ezután lett mérnök. Ma egy 100 embert foglalkoztató középvállalkozást vezet, melyben gépalkatrészeket, gépeket gyártanak és szerelnek.

 

Soltész Attila ügyvezető, 4S-2000 Kft. :

CNC forgácsolók, CNC marógépek, esztergák, CNC köszörűk vannak nálunk. Alapvetően azt tudom tanácsolni a szakképzésbe jelentkezőknek, hogy egy szakma mindenképpen több, amikor pályára indulnak, hiszen még ha nem is maradnak szakmában, olyan képességeket sajátítanak el, amik később pótolhatatlanok. Évtizedek óta azt tapasztaljuk, hogy hiányszakmák vannak és óriási a kereslet a szakemberek iránt. Ha csak azt nézzük, hogy otthon milyen nehezen találunk szakembert, és igen, nagyon jó kis fizetéseket lehet kapni szakemberként.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolája 174 szakmát tanít majd, melyek szerepelnek az Országos képzési jegyzékben. Számtalan kedvezményről, sőt anyagi támogatásról, a szakképzésben rejlő karrierlehetőségről is szólt.  Ma már köztudott, hogy új iskolatípusok jelennek meg. A technikum és a szakképző iskola.

Gurbánné Papp Mária főigazgató, Nyíregyházi SZC:

A technikumban 9 – 10. -ben egy nagyon széles ágazati alapozás történik a szakképző intézményben, és azt követően kerül ki szakirányú oktatásra, zömében gazdálkodó szervezetekhez, ahol egy nagyvállalat vagy egy kkv az iskolával együttműködve folytatja ezt a képzést. Technikumban 12.-ben tesz előrehozott érettségit magyarból, matematikából, történelemből, majd 13. - ban technikus vizsgát tesz. Ezzel a technikus oklevéllel kiváltja az érettségi tantárgyát, amely egyébként emelt szintű érettséginek számít, és 13. - ban fog ő nyelvi érettségit is tenni.

Fontos információ, hogy szeptembertől valamennyi szakképző iskolában tanuló diák ösztöndíjat kap. A technikumban 7 ezer forintot, a szakképző iskolákban pedig 14 ezret havonta, illetve ha szakirányú oktatásban a munkaszerződés keretében fog majd tanulni, a minimál  bér 50 – vagy 70 %-át is kaphatja.

Tájékoztató szóróanyagot készített a Szakképzési Centrum, mellyel az iskolákban is találkozhatnak, de telefonon, e-mailben vagy személyesen is szívesen adnak tanácsot a beiskolázással, a foglalkoztatással, továbbtanulással és a jövővel kapcsolatban. A centrum online felülete és az iskolák honlapja oda – vissza működik, tovább kapcsol a legfőbb fórumhoz.

Kapcsolódó galéria

Nyíregyházi Szakképzési Centrum beiskolázási sajtótájékoztatója