A Jósa András Múzeum napja

Jósa András születésének 180. évfordulójához kötődően rendezték meg a Jósa András Múzeum napját, de egyben az is okot ad az ünneplésre, hogy 1868. december 1-jén alapították meg a Szabolcs Vármegyei Régészeti Egyesületet, és vele együtt a múzeumot. Nyíregyházán minden évben megemlékeznek a Jósa András Múzeum névadójáról, megalapítójáról, aki 50 éven át hűséges gondozója volt az intézménynek.
A Jósa András Múzeum napja alkalmából megtartott ünnepségen a Városházán dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta: a Jósa András Múzeumnak komoly szerepe van Nyíregyháza kulturális életében.
A Jósa András Múzeum idén három évfordulóról is megemlékezett. Január végén a nyíregyházi festőfejedelem, Benczúr Gyula születésének 180. évfordulója tiszteletére emléktáblát avattak, s a múzeum állandó kiállítása mellett „Benczúr ismét köztünk van” címmel időszaki tárlatot rendeztek. Áprilisban kiállítással és konferenciával emlékeztek meg a holokauszt 70. évfordulójáról. Júliusban pedig az I. világháború kitörésének 100. évfordulója tiszteletére nemcsak Nyíregyházán tartottak rendezvényeket és kiállítást, hanem Lengyelországban és Németországban is rendeztek tárlatot. A Jósa András Múzeum napja alkalmából megtartott rendezvényen a Jósa András Múzeum és a Rzeszówi Regionális Múzeum együttműködési szerződést kötött. A múzeum napja alkalmából három tárlat is nyílt: a városháza Krúdy-terme előtt nyíregyházi képeslapokból rendeztek kamarakiállítást, a múzeumban Kondor Béla alkotásaiból megnyílt a Remekművek VI. című tárlat és a Rzeszówi Regionális Múzeum vendégkiállítását is bemutatják, ezen a tárlaton lengyelországi I. világháborús képeslapokat és a háború témájában született művészeti alkotásokat is láthatnak a látogatók.