A hosszas tanakodás a szívizom halálához vezethet

A szívinfarktus a koszorúér megnyitását célzó sürgősségi kezelés nélkül igen rossz prognózisú betegség. Az azonnali szívkatéteres koszorúér-megnyitás ma már a nap 24 órájában minden beteg számára hozzáférhető. Az időben jelentkezők mindegyike megkapja a legkorszerűbb katéteres ellátást. Jól mérhetően csökkent a betegség halálozása a rendszer működésbe lépése óta. 2015. januártól mind a 750 mentőkocsiban működik EKG-készítő és -beküldő rendszer, amelynek segítségével az EKG-jelet a szívkatéteres centrumok fogadják és rádión keresztül válaszolnak a mentő személyzetének, hogy hová vigye a beteget – mondta dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke.
Szívinfarktus esetén a beteg feltalálási helyéről egyenesen az ügyeletes szívcentrumba, más esetben pedig a területi nem katéteres kardiológiai osztályra viszik a pácienst. Ezáltal a másodlagos transzport, és az azzal járó idő-, szívizom- és életveszteség kiküszöbölhető. 2014-ben 16 646 ilyen mentők általi EKG jelküldés történt, míg 2015 januárjában 2309. A szívcentrumban egyenesen az ügyeletes orvos okostelefonjára érkezik a mentőkocsiból származó jel.

A nyiregyhaza.hu is beszámolt a hírről, miszerint Nyíregyházán már 10 ezer szívkatéterezést hajtottak végre.

 

FOLYAMATOS KÉSZENLÉT A BETEGEKÉRT

 

„A rendszernek köszönhetően minden időben jelentkező infarktusos betegnél elvégezzük a katéteres intervenciót. Az elvégzett műtétek számát figyelembe véve hazánk a gazdaságilag fejlettebb országokat tekintve élen jár” – tette hozzá a professzor.
A szívinfarktus azonnali ellátásában már évtizedes múltra tekint vissza ez az egységes életmentő ellátási rendszer, az azonnali katéteres koszorúér-megnyitás. Az ellátási lánc a beteg rosszullétének helyszínétől a definitív ellátásig az év minden napján, a nap 24 órájában azonos hatékonysággal működik, kimutathatóan csökkentve a betegség halálozását.
A Közép-magyarországi régióban az öt centrum ügyeleti rendszerben felváltva, a többi régióban pedig folyamatos készenlétben fogadja a betegeket.
Ugyanakkor, akik nem kérnek időben segítséget, akiknek otthonukban zajlik le a szívinfarktus, akik nem kerülnek a fenti „Stent for Life” rendszerbe, közöttük az azonnali ellátás elmaradása több halottat és elnyomorodást eredményez – hangsúlyozta az elnök.

 

A KÉSÉS HALÁLHOZ VEZETHET

 

Hazánkban a panasz kezdetétől a segélykérésig terjedő tanakodási idő régiónkban a leghosszabb, mintegy 120 perccel több, mint a szomszédos Ausztriában. A hosszabb késés nagyobb halálozási számot jelent, éppen ezért a hezitációs idő csökkentését célzó médiakampányokat, betegedukációt kell végezni a késési idő mérséklése, a „Stent for Life” rendszeréhez való teljesebb hozzáférés érdekében.