A hímzéstől a csigaház festésig sok műfajban mutatkoznak be az Alkotó Idősek a Váciban

A hagyományteremtő szándékkal kiírt kiállítási alkalomra neveztek hímzéssel, kötéssel és horgolással, festményekkel, grafikákkal, illetve újraértelmezett alkotásokkal, de még tojás- és csigafestő is bemutatkozott a Váci Mihály Kulturális Központban rendezett kiállításon.

A kreativitás nagy értéke a kiállításnak. Az, hogy az idős emberek foglalkoznak a hímzéssel, a festéssel, amelyek még aktívan tartják őket az is nagyon fontos. Ezzel mind értéket teremtenek. A kalocsai vagy a matyó hímzés vagy a festés mind olyan dolog, ami tovább tartja őket aktívan, és ez kiemelten fontos Nyíregyháza számára.

– fogalmazott a megnyitón Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Tojást és mutatós csigaházakat fest Tamás Istvánné, aki adminisztrátorként a gyorsíráshoz használt vonalvezetéssel dolgozik.

Ez úgy kezdődött, hogy kirándulni voltunk, és Tokajban láttam egy nagy csomó elégetett gazt. Nagyon gyönyörű fehér csigaházakat láttam, és arra gondoltam, milyen szép lenne ez kifestve. Összeszedtem, kihipóztam. Megpróbáltam és közben fejlesztgettem. Amit tudok, gyönggyel felragasztom. Most karácsonykor ez volt a fenyőfámon a dísz.

– fogalmazott az egyik alkotó, Tamás Istvánné.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán végzett több évtizedes tanárkodás után jó időtöltés Vágvölgyi Jánosné számára mindenféle kézműves alkotás:

Én több mint 10 éve foglalkozom különböző festési technikákkal. Selyemfestéssel kezdtem, majd üvegfestés jött, és most az olajfestésben próbálok elmerülni, illetve hasznosan tölteni az időmet. Terápiás oka is van ennek, segít az embernek elfelejteni a napi gondokat, örömet szerezni saját magamnak, és gyönyörű képeket alkotni.

Két sikertelen alkalom után született meg az idei tárlat, melynek a bemutatkozáson, és a lelket simogató hasznos időtöltésen túl egyéb célja is volt Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára szerint:

Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok idős ember van, aki otthon barkácsol, fúr, farag. Őket valamilyen módon meg kellene a nagyközönségnek mutatni, és ezeknek az embereknek örömet szerezni. Nem titkoltan bevonni őket a város nyugdíjas társadalmának életébe.

A pályázatra jelentkezett valamennyi résztvevő emléklapot, díjat vagy különdíjat kapott.

Az Alkotó Idősek munkáiból rendezett kiállítást február 28-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti kiállítótermében. A tervek szerint 2019-ben ismét meghirdetik a szépkorúak képzőművészeti pályázatát.

 

Matyasovszki Edit