A helyi munkaerőre szeretne támaszkodni a kínai Sunwoda nyíregyházi gyára – Több mint 23 ezer álláskereső a vármegyében

„Számítunk és támaszkodunk a helyi beszállítókra és a jövőbeli alkalmazottakra egyaránt” – talán ez az egyik legegyértelműbb kijelentés és szándék, ami a Nyíregyházára települő Sunwoda vezetésétől az elmúlt hetekben elhangzott. Az akkumulátorgyártásáról híres, a világon e téren TOP10-be tartozó cég alelnöke a július végi, budapesti bejelentésen kifejezte reményét, hogy a nyíregyháziak csatlakoznak majd hozzájuk, megismerve működésüket. A 2023. júliusi adatok szerint 23.685-en kerestek állást a vármegyében, így a munkahelyteremtés szükségessége sem kérdőjelezhető meg.

Korábban az egy éven belül harmadikként a Déli Ipari Parkba betelepülő cég energiaellátásának kérdését jártuk körül, ezúttal egy másik fontos témára fókuszálunk, mely kérdésként Nyíregyházán – és általában a hasonló jellegű, elektromobilitáshoz kapcsolódó, valamint szinte bármilyen jellegű beruházásoknál – elhangzik. Ez pedig a munkaerő kérdése.

A helyiekre számítanak elsősorban

– Őszintén remélem, hogy miután a nyíregyháziak megismernek minket és működésünket, csatlakoznak hozzánk, hogy együtt írhassuk tovább a Sunwoda történetet. Ez vonatkozik a helyi beszállítókra és a jövőbeli alkalmazottakra egyaránt. Támaszkodunk rájuk, számítunk rájuk, és örömmel tesszük őket a Sunwoda ökoszisztéma és család tagjaivá

– így fogalmazott Dai Zhihua a Külgazdasági és Külügyminisztériumban július 27-én tartott köszöntőjében. A Sunwoda alelnöke azt is hozzátette, céljuk továbbá a helyi oktatási intézményekkel, így a Nyíregyházi Egyetemmel és a helyi Szakképzési Centrummal való szoros együttműködés.

A fiatalok megtartása jövőnk záloga

Mindez ahhoz kapcsolódik, amit dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozott korábbi interjúkban és a hivatalos bejelentésen is:

– Munkaerő, és a beszállítók tekintetében a cég helyiekre szeretne támaszkodni, ami nagy segítség lehet ahhoz – s a jövőnket jelenti –, ha a képzett, karrierre vágyó fiataljainkat itthon tudjuk tartani, vagy haza tudjuk hívni – mondta. Korábban pedig azt emelte ki, hogy mindehhez világszínvonalú munkahelyeket kell teremteni, hogy megérje hazajönni, vagy eleve itthon maradni a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt – ehhez nagyban kapcsolódik a helyi képzési struktúra igényekhez való illesztése.

Nem szabad leállni a munkahelyteremtéssel!

S még valami: a polgármester többször nyomatékosította, hogy nem lehet leállni a munkahelyteremtéssel, intő példa erre az Electrolux idén bejelentett leépítési terve. Ez 600 családot érint, s bármikor, bármely gyárral megtörténhet, nincsenek garanciák. S noha a munkanélküliségi mutatók jól alakultak az elmúlt bő évtizedben, még mindig 23.685 álláskereső van a megyében, ami jelzi: van munkaerő-tartalék.

Zöldátállás, stratégiai váltások

Ezzel párhuzamosan jól látszik, hogy elképesztő gyorsasággal fejlődik a technológia, amely – köszönhetően az Európai Unió elvárásainak is – a zöldátállás jegyében az elektromobilitáshoz kötődik. Szemléletes példa a német Boysen cég esete, mely szintén Nyíregyházán építkezik. Eddig BMW-beszállítóként kipufogókat gyártottak a prémium autómárka számára. Ám a „villanyautókra” való áttéréssel nekik is stratégiai váltást kellett végrehajtaniuk, így az akkumulátorokhoz fognak majd fém tartó- és takarólemezeket gyártani városunkban.

 

„Ez határozza meg, hol lesz gazdasági növekedés” 
– Itt tenném fel a kérdést azoknak, akik az ilyen beruházások ellen érvelnek, hogy komolyan gondolják-e azt, hogy ezeket a beruházásokat más európai országba kellett volna elvinni? Komolyan gondolják-e azt, hogy nekünk, magyaroknak az lenne az érdekünk, hogy ezek a modern technológiával működő, a gazdaság növekedését hosszú távon biztosító gyárak, amelyek több ezer embernek adnak munkát, valóban más országok területén jöjjenek létre, és más országok húzzanak belőlük hasznot? –tette fel a kérdést a budapesti bejelentésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Felelősségvállalás a nyíregyháziakért

– Szeretnénk, ha a közösség tagjaiként tekintenének ránk, akik kifejezetten a helyi lakosság igényeire szabott fejlesztéseken keresztül adnak a közösségnek. Ez egy olyan partnerség lesz, amelyből minden fél tanulhat és boldogulhat, ezért a várossal együtt kidolgozzuk a vállalat társadalmi felelősségvállalás stratégiáját

– ez az idézet újra a Sunwoda alelnökétől származik. A cég sajtóközleményében ezt így részletezte: többéves fejlesztési stratégia kialakításáról döntött Nyíregyházával. Ennek keretében támogat majd olyan helyi közösségi kezdeményezéseket, mint például a közterület-fejlesztések, a megújuló energiára való átállás, a tömegsport, az oktatás, a környezet- és természetvédelem, vagy a szociális és az állatok jóllétéről gondoskodó programok.