A gyakorlaton a hangsúly a duális képzésben

Tizenöt szakképző iskola húsz diákja mérte össze tudását a Pék Szakmai Kiváló Tanulója Versenyén Nyíregyházán. A tanulóknak írásban, szóban és gyakorlatban is meg kell mutatniuk tudásukat. A duális képzés bevezetése óta a szakképző iskolák diákjainak is a korábbinál többet kell gyakorlati helyen eltölteni. Ezzel az a cél, hogy a tanultakat ne csak elméletben ismerjék, hanem tudják azt alkalmazni is.

MEGFELELŐEN KÉPZETT SZAKEMBEREK

– Néhány évvel ezelőtt már bekövetkezett egy olyan változás a szakképzésben, ami előtérbe helyezte a szakmai tárgyak oktatását a közismeretivel szemben. Ezt erősíti tovább a duális képzés, ahol a diákok gyakorlati képzésén van a hangsúly – mondta Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, továbbra is kormányzati cél az, hogy megfelelően képzett szakemberek legyenek az országban. A munkanélküliséggel szemben pedig az is elmondható, hogy vannak olyan területek, ahol szakemberhiánnyal küzdenek a foglalkoztatók.

POZITÍV FOGADTATÁS

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára szerint az ő szakmájukra is jellemző az, hogy gyakorlott, jó szakembereket képezzenek az iskolák.

– Jól felkészült pékekre van szükség, amihez sok gyakorlat kell. Minden olyan kezdeményezést, ami a gyakorlat erősítését célozza meg, azt üdvözölni lehet – emelte ki Werli József.

EREDMÉNYES WESTSIK

A nyíregyházi Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskolában megtartott Pék Szakma Kiváló Tanulója országos döntőjében a kiváló oktatásért járó vándorserleget a tavalyi után újra Nyíregyháza kapta meg. A 20 versenyzőből 9-en olyan jól teljesítettek, hogy ők jeles szakmunkás-bizonyítvánnyal térhetnek haza.

Erdős József