A Földanya velünk álmodott – Mihálka György kiállítása a Korzóban
Fotó: Trifonov Éva

A Korzó Bevásárlóközpont felkérésére Mihálka György nyíregyházi festőművész második alkalommal készített grandiózus festményt, amelynek ünnepélyes átadására március 8-án, a nőnapon került sor a belvárosi pláza 3. emeletén. Nemcsak festményátadó, hanem kiállítás-megnyitó is volt a szerda este versekkel és köszöntőkkel.

 

„Rákucorodott a Földre az ég, és megölelte. Izzó, hullámzó haja túllógott a pici kék golyóbison egészen le a csillagokig, vagy messzebb. Épp velünk álmodott...”

Mihálka György Földanya velünk álmodott című versét Gyuris Tibor, a Móricz Zsigmond Színház művésze olvasta fel. A megnyitó előtt és után gyönyörködött, és értelmezte a festő képeit a közönség. Ők általában az Átutazók Művészeti Egyesület tagjai, barátai és szimpatizánsai. Miután nincs még működő kiállítóterem a városban, így kapott teret és lehetőséget a festő új képei bemutatójára.

„Mindenkinek megvan a hétköznapi jövés-menése, sárgacsekk-befizetés, meg ilyesmi gyakorlatias dolog. Mindenkinek szüksége van a mesékre, még a felnőtteknek is. De nemcsak a mesékre, hanem szükség van a spiritualitásra, és nyilván minden spiritualitás, a sárga csekk befizetése is. Az embernek legyen tágassága is, ne csak mélysége” – mondta a kiállítás megnyitóján Mihálka György festőművész.

Köszöntötte a művészt, a közönséget és a kiállított alkotásokat Schönhauer Andrea, a bevásárlóközpontot működtető SES ügyvezetője. A mecénás képletesen átvette a 8x3 méteres alkotást, mely a Korzó harmadik emeletén kapott helyet, szemközt a korábbi képpel. Komplex és mozgalmas a kreatív művész valamennyi alkotása, ugyanakkor mély tartalommal bír, melyen érdemes elgondolkodni.

„Hosszú évek óta elkötelezettek vagyunk a kultúra és művészetek iránt. Ily módon hosszú távú együttműködésünk van nemcsak Gyurival, hanem a színházzal, a tánciskolával, és rengeteg olyan eseményt szervezünk, ami ezt reprezentálja önöknek. Nagyon örülünk annak, hogy Gyuri régóta együtt dolgozik velünk, és csodálatos alkotásaival, fantasztikus, egyedi verseivel fűszerezi itt a Korzó hangulatát” – ezekkel a mondatokkal nyitotta meg a kiállítást Schönhauer Andrea, az SES Magyarország Kft. ügyvezetője.

A kiállítást megnyitó Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió és a Napló főszerkesztője is verset írt a Korzó új lakója érkezésére. Újabb képet festett Mihálka György, mely nem fért be a házába. Egy jó döntéssel beemelték ezt is a belvárosi plázába – így indult a köszöntő... és így folytatódott:

„S úgy is, ha ecset helyett a szívével festette ezt a nőt,

Szokása szerint magából adva, nem sajnálva a tüzet, a hőt,

Mert vörös lett a képén ez a csodálatos Földanya,

Szenvedélyes, izgalmas, és e színnek még ezernyi árnyalata.”

A téma és az időpont egymásra talált. A Csend Útitársai című festményről elnevezett kiállítást ébren és álmok nyomán festette Mihálka György. Ő, aki három csodás nő mellett él. Felesége és két lánya. Ihletők, múzsák ők az alkotásban. Ha tengert, ha az univerzumot, ha bölcset fest, vagy a világ kapuját, felhőket és vízi lényeket.

„Nagyon régóta kutatják, honnan jön az ihlet. Erre én sem tudok igazából válaszolni, de egyszer csak ott van, és tudom, hogy nem az adattárolómból van, hanem máshonnan érkezett egy komplex érzés, egy komplex kép. Van, amit álmokból festek, de van, amikor csak üldögélek, és bambulok. Régen ezt révülésnek nevezték – de innen jön. Van, amikor nagyon szégyellősen, először csak úgy, mint egy szégyellős kislánynál jön egy picike kis érzés, és ha adok neki egy kis figyelmet, meg még egy kis figyelmet, akkor egyre tisztábban látom a képet magát” – árulta el titkait a művész.

A vásárló embereknek jó, hogy itt vannak a képek – fogalmazott a művész az avató ünnepen. Bármilyen képek kerülnek a falakra, kell, hogy érezzék a művészet lüktetését, önkéntelenül is formálják látásmódjukat ezek a díszek, befogadható alkotások a mindennapokban.

Örök átutazó vagyok, aki minden pillanatban tart valahová. Két küszöb van. A születés és a halál, ez megkerülhetetlen. Közben pedig megy az élet. Sírunk, nevetünk. Ennél szebb dolog nem is történhet velünk – mondta kicsit spirituális töltettel a művész.

Kapcsolódó galéria

Mihálka György kiállításának megnyitója a Korzóban