A felvételi jelentkezés utolsó napjai: ezeket ellenőrizzétek, mielőtt véglegesítetek
Fotó: eduline.hu

Vészesen közeleg a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje, az utolsó simításokat érdemes már most elvégezni. Mutatjuk, mit nézzetek át alaposan a véglegesítés előtt.

Helyesen rögzítettétek az adataitokat?

Fontos, hogy minden adat helyesen legyen rögzítve a rendszerben, ezért fussatok át azokon a véglegesítés előtt. Különösen figyeljetek oda az e-mail címre, érdemes olyan címet megadni, amelyet rendszeresen ellenőriztek, hiszen fontos levelek érkezhetnek majd ide.

Minden rendelkezésre álló dokumentumot feltöltöttetek?

A már meglévő dokumentumaitokat a február 15-i határidőig fel kell töltenetek - ilyenek például a korábban letett érettségik bizonyítványai, felsőfokú oklevelek, illetve a többletpontokat igazoló dokumentumok. A hiányzó dokumentumokat július 7-ig tölthetitek fel a rendszerbe, amennyiben pedig külföldi érettségi bizonyítványt vagy felsőfokú oklevelet szereztetek a február 15-i határidőt követően, azt egészen július 13-ig csatolhatjátok az E-felvételi rendszerbe. Vannak azonban olyan dokumentumok, amelyeket nem szükséges feltöltenetek - hogy pontosan mik ezek, azt ide kattintva nézhetitek meg!

Kell fizetnetek a jelentkezésért?

A felsőoktatásba történő jelentkezéskor három képzést díjmentesen jelölhettek meg, azonban ugyanazon szak állami ösztöndíjas és költségtérítéses formája egynek számít, így összesen hat sort tölthettek ki. Ezeken felül legfeljebb további három szakot jelölhettek meg, ezekért egyenként 2000 forintot kell fizetni, melynek befizetési határideje megegyezik a jelentkezési határidővel, azaz február 15-ig el kell intéznetek.

Valóban a választott képzéseket jelöltétek meg?

Figyeljetek a megjelölt szakok sorrendjére, első helyre azt rögzítsétek, ahová a leginkább szeretnétek bekerülni, az utolsó helyre pedig a legkevésbé vágyott szakot tegyétek. A választott szakok mellett feltüntetett kódot is ellenőrizzétek, ez mutatja meg, hogy az adott képzés milyen munkarendben, finanszírozásban és képzési szinten indul. Arról, hogy pontosan melyik jelölés mit takar, ide kattintva bővebben is olvashattok.

Elvégeztétek a hitelesítést?

A jelentkezéseteket február 20-ig hitelesíthetitek, legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül. Fontos, hogy akkor hitelesítsetek, amikor már ellenőriztétek valamennyi adat helyességét - amennyiben változtattok a jelentkezéseteket, úgy utána újra le el kell végeznetek a hitelesítést.

Mindent tudtok a választott szakotokról?

Megjelölt képzéseitekről a felvi szakleírásain találjátok a legrészletesebb leírást: megnézhetitek, hány kredit szükséges a diplomaszerzéshez milyen szakmai gyakorlatot kell teljesítenetek és az idegen nyelvi követelményekbnek is utánajárhattok. Sőt, ha a korábban végzettek munkaerőpiaci tapasztalataira vagytok kíváncsiak, akkor arról is olvashattok a felületen.

Már a ponthatárokkal is kalkulálnátok?

Bár a 2022-es felvételi ponthatárok kihirdetésére még közel fél évet kell várnotok, a tavalyi és a korábbi évek ponthatárai nyilvánosak, ide kattintva meg is nézhetitek őket. Néhány képzésben előzetes ponthatárokat is húznak, hogy ez pontosan mit jelent, és melyik szakon kell kalkulálnotok velük, azt ide kattintva elolvashatjátok.

Az idei felvételi pontszámításában több újítást is bevezettek: immár több tanulmányi versenyért jár többletpont és az önkéntes katonai szolgálatért is kaphattok plusz pontot. Az összes változtatást a pontszámítási szabályokban itt éritek el, ide kattintva pedig kiszámolhatjátok saját pontszámotokat az Eduline pontszámító kalkulátorával.

Ha elakadtatok az online jelentkezési lap kitöltésében, kattintsatok ide, ahol az Eduline lépésről lépésre végigvezet titeket a jelentkezés menetén.

 

Forrás: eduline.hu