A dél-koreai W-Scope cég kapta „Az év új beruházója” díjat

A Nyíregyházi Ipari Parkba került a gazdaságfejlesztési elismerés.

 

A tervek szerint 2026 év elején kezdődik meg a tömeggyártás a W-Scope nyíregyházi üzemében. A dél-koreai cég beruházása 1200 új munkahelyet teremt a városban, az első európai egység mintegy 300 milliárd forintból épül. Március végén „Az év új beruházója” díjat vehette át a W-Scope Hungary Plant Kft. a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) „Az év befektetője 2022” díjátadó és gála rendezvényén.

A 2022-es év egyik legnagyobb beruházásaként titulálta a dél-koreai cég nyíregyházi üzemének felépítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az új gyár alapkövét októberben tették le, azóta folyamatos az építkezés a Déli Ipari Parkban. A W-Scope mintegy 80 hektárnyi területet vásárolt Nyíregyházán, ahol jelentős munkahelyteremtő beruházásba kezdett. A Nemzeti Befektetési Ügynökség nemrégiben adott át kilenc kategóriában elismeréseket azon cégeknek, akik elkötelezett tevékenységükkel kiemelten hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez. Ezek egyike volt a W-Scope Hungary Plant Kft., amely „Az év új beruházója” díjat vehette át.

Hozzájárulás a gazdaság és a közösség fejlődéséhez

– Ez a díj azt jelenti számunkra, hogy a magyar kormány elismeri, a cégünk befektetése hozzájárul a magyar gazdaság és a helyi közösség fejlődéséhez. A díj még nagyobb felelősségérzetet ad nekünk, hogy alaposan felkészüljünk a gyár sikeres működésére. Ráadásul ez az elismerés az önbizalmunkat is növeli, valamint motivál bennünket a nehézségek leküzdésére a folyamatos kihívásokon keresztül – nyilatkozta kérdésünkre Ko Kyung Hwan, a W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető igazgatója.

Szeparátorfilmek elektromos autókhoz

– A dél-koreai vállalat az elektromos autókhoz szükséges szeparátorfilmeket gyárt majd a városban épülő üzemében. A helyszínen jelenleg két gyár- és egy közműépületet, valamint adminisztrációs épületet alakítanak ki, az első ütemnek megfelelően. Több okból kifolyólag az üzem 6–8 hónappal később kezdi majd meg működését a tervezettnél – mondta el az ügyvezető igazgató. – Egyrészt a koronavírus-járvány és az ukrán háború legalább 30 százalékos áremelkedést okozott az építőanyagok esetében, a költséghatékonyság érdekében így változtatásokra volt szükség – részletezte.

2026 elejére várható a kezdés

– Másrészt, az eredeti ütemtervhez képest késtek az Európán kívüli régiókból importált berendezésekhez szükséges európai szabványok beszerzése. A legfontosabb viszont, hogy megrendelői jóváhagyást kell szerezni a magyar gyárban gyártott szeparátorokra, amely egy fontos változásnak számít az elektromos járművek szempontjából, ez egyéves jóváhagyási időszakot igényel. Így emiatt az üzem működésének kezdete 2026 elején várható – tette hozzá Ko Kyung Hwan.

Potenciált láttak Nyíregyházában

A cél, hogy a már jóváhagyott mintákat 2024 végéig eljuttassák a megrendelőkhöz, majd 2026-tól elkezdődjön a tömeggyártás a nyíregyházi üzemben. Mielőtt kiválasztották volna az ipari komplexum helyszínét, hat várost is megtekintett a dél-koreai cég. A legfontosabb tényezők között szerepelt a közművesítés, a leendő város potenciális növekedése, valamint, hogy a helyi önkormányzat milyen mértékben támogatja a terveket.

A városvezetés támogatja a befektetéseket

– Nyíregyháza megfelelt a feltételeinknek. Köszönjük, hogy polgármester úr ennyire támogatja a befektetések ide vonzását, az egyeztetések folyamán a gyors reagálásoknak köszönhetően nagy bizalmat építettünk ki. Így választottuk végül Nyíregyházát. A projektünk a polgármester úr meggyőződésén alapul, miszerint ez a cég és a város közös projektje. A város gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármesterével és a polgármester irányításával működő Nyíregyházi Ipari Park Kft.-vel közösen végezzük a gyakorlati feladatokat, rendszeresen, kéthetente találkozunk, valamint bármilyen sürgős kérdés esetén is egyeztetünk – mondta a W-Scope Hungary Plant Kft. ügyvezető igazgatója.

A munkaerő a legfontosabb

Az ügyvezető igazgató kiemelte, a legfontosabb feladat a jövőben, hogy biztosítani tudják a szükséges munkaerőt, akiket képzésekre küldenek, így a tömeggyártás időben elkezdődhet majd a gyárban. – A szeparátor az egyik legfontosabb alkatrész a négy közül az akkumulátoriparban. Egyre gyorsabban próbál átállni az európai piac az elektromos autók gyártására, ebben szeretne egy versenyképes cég lenni a W-Scope Hungary Plant Kft. – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

„Óriási dolog az elismerés”

– Óriási fegyvertény az újabb elismerés, ami kapcsán emlékeztetnék, hogy 2019 végén indítottuk a gazdaságfejlesztési programunkat közgyűlési döntésekkel, ennek részeként született meg az Ipari Park Fejlesztési Alap, valamint a Városi Alap – aztán bejött a COVID. Két világjárványos év után a tavalyi még nehezebb volt az energiaárak hihetetlen emelkedése miatt. Ennek tükrében különösen nagy dolog, hogy megkaptuk ezt a díjat. Azért mondom így, mert a Nyíregyházán befektető W-Scope vehette át a legnagyobb gazdaságfejlesztési fórumon. Azon, melyen nemrégiben szintén ott voltunk kiemelt vendégként, amikor az Év Ipari Parkja címet kaptuk – nyilatkozta a díj odaítélése után dr. Kovács Ferenc polgármester.

Kiemelkedő teljesítmény, 
nehéz időszakban

– Mindez azt jelenti, hogy sikerült előre vinni a három évvel ezelőtt, az újabb polgármesteri ciklus elején megfogalmazott gondolatot. Nem nagyon tudok hasonló példát arra, hogy egy város megvásárolt volna 500 hektáros területet, melynek a 20 százalékát el is adja egy éven belül két beruházónak – a másik a német Boysen. A beruházás végére több mint 400 milliárdot fektetnek be, a kormány eddig 53 milliárdot tett hozzá a fejlesztéshez, segítve a területvásárlást, a befektetésre való előkészítését, a közművek kiépítését. Noha mindig megkapom, hogy maximalista vagyok, de ebben a hároméves nehéz időszakban olyan teljesítményt ért el Nyíregyháza, amire előzetesen én sem gondolhattam.

Kiemelten fejlesztendő terület lettünk

– Mindezt nagyban segíti, hogy a magyar kormány kiemelten fejlesztendő területnek jelölt bennünket, s nagy eredmény, hogy egy világszínvonalon működő cég, a dél-koreai W-Scope Nyíregyházán építi első gyárát Európában. Fejlett technológiát, magas színvonalat hoznak, ezért is elképesztő, hogy vannak olyan nyíregyházi képviselők, akik egyfajta összeszerelő üzemként titulálják. Itt sok magasan képzett, jól fizetett szakember is fog dolgozni, nagy feladat lesz végső soron 2028-ig 1200 dolgozót találni. Az anyacég 100 alatti létszámban gondol Dél-Koreából hozni munkatársakat, akik be kell tanítsák az ittenieket, illetve részben kiviszik majd Ázsiába kiképezni a jelentkezőket.

Zajlik az ipari park tervezése

– Emellett folyamatosan vannak befektetői tárgyalásaink, de legalább ilyen fontos, hogy januárban megkötöttük az ipari park tervezésére vonatkozó szerződést egy tervezői konzorciummal, amelynek van fővárosi és nyíregyházi tagja is. Ami ugyanis most következik ipari park címen, más mércét jelent, hiszen a régi 130 hektárhoz a vásárlásaink és befektetéseink alapján – úgy kalkulálok, hogy akár – 800 hektáros parkká válunk a jövőben, amelynek már a legmodernebb, évtizedekre előremutató infrastruktúrával kell rendelkeznie. Nemcsak az utakat kell kiépíteni, hanem a villanyáram, víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, gáz kérdését is rendezni szükséges, és a legmodernebb informatikai hálózat mellett szeretnénk kerékpárutakat is kiépíteni, továbbá egy olyan szolgáltatórendszert létrehozni, amely fejlett, magas színvonalon működő ipari parkoknál már elengedhetetlen – tette hozzá a polgármester.