A Becsky-kúria is a Nemzeti Kastélyprogramban
– A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány 35 magyar kastély megőrzésére – mondta a miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára. A Nyíregyházától 90 kilométerre található Becsky-kúria is bekerült a kastélyprogramba.

A Nyíregyházától 90 kilométerre található Becsky-kúria is bekerült a Nemzeti Kastélyprogramba. Az autóval jól megközelíthető Komlódtótfalu alig több mint egy órányi autóútra esik a megyeszékhelytől. A Csenger közelében levő kistelepülés ezzel nagyot lépett a település ismertsége, a turizmus terén. A Becsky-kúria minden bizonnyal sok látogatót vonz majd Kelet-Magyarországról, Nyíregyházáról.

Kastélyprogram – Több mint 40 milliárd forint kastélyok fejlesztésére

– A Nemzeti Kastélyprogram keretében több mint 40 milliárd forintot fordít a kormány 35 magyar kastély megőrzésére – mondta a miniszterelnökség örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára.

– A kastélyok megújításának fontos szempontja, hogy olyan tartalmakkal töltsék meg a fejlesztéseket, amelyek önfenntartóvá teszik az épületeket. A fejlesztési projektek úgy lehetnek sikeresek, ha a kastélyokat övező térség is tud kínálni programokat a látogatóknak – jegyezte meg Puskás Imre.

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke emlékeztetett: a Nemzeti Kastélyprogram keretében a 2014 és 2020 közötti pályázati időszakban 33 milliárd forint európai uniós és tízmilliárd forint hazai költségvetési forrásból országszerte 35 kastélyt fejlesztenek, közöttük 19 műemlék-együttes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kerül a Forster Központ kezelésébe.

Sághi Attila szólt arról, hogy 35 helyszín projektjeit másfél év alatt készíti elő a központ. – Nem hagyományos befektetői szemlélettel nézünk a fejlesztésekre, de az igény az, hogy ne kelljen néhány év alatt veszteség formájában visszafizetni az európai uniós támogatást – mondta.

– A három ütemben megvalósuló kastélyprogram egyes projektjeire legfeljebb másfél milliárd forintot lehet fordítani, elvárás ugyanakkor a látogatottság és a bevételek növelése, utóbbit szálláshelyek, vendéglátóhelyek kialakításával lehet elérni. Egy kastély felújításának átlagos kivitelezési ideje 18 hónap lesz – mondta.

(MTI)

Becsky-kúria – Komlódtótfalu

Komlódtótfalu nevezetes épülete, a Becsky-Kossuth-kúria jellegzetes példája a magyarországi közép- és kisnemesi otthonoknak. A falu a XV. században már a Becsky-család birtokaként bukkant fel az oklevelekben. A ma is álló kúriaépületet a Becsky-család a XVIII. század közepén építtette, mivel azonban Becsky György komlódtótfalui kúriájukból keltezte leveleit, feltételezhető, hogy már korábban is állt kúriájuk a faluban. A családi iratok között eddig a kutatás nem talált építkezésre vonatkozó adatot. A kúria 1900 körül már Kossuth-birtok: Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd annak két leányáé 1945-ig. A község legjelentősebb építészeti emlékének számító épület barokk műemlék, amely a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott. Oszlopcsarnokkal védett bejáratú, magasföldszintes, manzárdtetős létesítmény, amely alatt hatalmas pince húzódik. Az államosítást követően a helyi termelőszövetkezet raktárként és istállóként használta, majd tűzvész pusztította tetőszerkezetét. Jelenleg felújítás alatt áll a volt Becsky-kúria.

Forrás:

MTI közszolgálat

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

komlodtotfalu.hu

szatmarilegendak.hu