50 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt nyolc évben

Szövetségben a magyar mezőgazdaságért címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz, ahol dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselőjelölt vendége dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára volt.


A tárca munkatársa köszönetet mondott a megyei gazdáknak, hogy jó együttműködés alakulhatott ki a kormányzattal. A rövid számvetésben kiemelte, 2010 óta bő 50 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, az export egyenlege 62 százalékkal emelkedett. A megoldandó problémák között említette a munkaerőhiányt és az öntözés bővítését. Az államtitkár szerint a jövőben erősíteni kell az agrárképzést, segíteni a generációváltást és az integrációt. Dr. Vinnai Győző, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, Szabolcs-Szatmár-Bereg agrármegye, hiszen sokan élnek mezőgazdaságból, sokan foglalkoznak növénytermesztéssel és állattenyésztéssel.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselőjelölt (2.sz. VK, Fidesz-KDNP) elmondta:

 

600 ezren élnek a megyében és mintegy 30 ezren őstermelők, illetve a gazdatársadalom is erős. Ezért fontos számunkra, hogy a mezőgazdaság hozzáadott értéket termeljen, a gazdasági növekedéshez hozzájáruljon, a dolgozók és alkalmazottak bére növekedjen. A gazdák pedig tudjanak a termelékenységen javítani, tudjanak gépesíteni a pályázatokból, és tudjanak piaci pozíciókat szerezni, illetve a meglévőket megőrizni.