49. Jósavárosi Napok – Színes programok az Ungvár sétányon

49. alkalommal várták a városrész lakóit és az érdeklődőket a Jósavárosi Napok programsorozatra a hétvégén. Helyi termelők kézműves portékáit ismerhették és kóstolhatták meg a résztvevők, színes színpadi programokat kínáltak, majd este tűztánc és utcabál várta a lakosságot az Ungvár sétányon.

A hagyományok szerint, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport felvonulásával és műsorával kezdődött a Jósavárosi Napok, ők már évtizedek óta színesítik a programot. A sétányon termékkóstolók és különböző kiállítások várták az érdeklődőket, az ilki standnál pedig gulyásleves is készült.

Gulyásleves készül nálunk rendes, hagyományos alappal, de borsó lesz benne tészta nélkül, sok zöldséggel. Mi már tavaly is itt voltunk, akkor is nagyon jól éreztük magunkat” – mesélte főzés közben a szakács, Szabó Jánosné.

Szeretik a Jósavárost

Az első panellakások megépítése után kezdődött a Jósavárosi Napok programsorozat, így már több évtizedes hagyománya van a rendezvénynek. A helyiek nemcsak a programokat, magát a városrészt is kedvelik.

Ez egy élhető városrész, ahol nagyon jó kis csapat van. Mindennel el van látva a Jósaváros, van orvos, gyógyszertár, a zöldségbolttól kezdve minden” – mondta Tóth Zoltán, aki szintén jósavárosi lakos.

Színes programok

Kitelepült a honvédség, helyi termelők kézműves portékáit kóstolhatták meg az érdeklődők és népi játszótér várta a gyerekeket a sétányon.

49. Jósavárosi Napok, kimondani is hihetetlen, de igen, létezik egy lakótelep és létezik egy rendezvény, ahol 49. éve közösséget toboroznak. Különböző kulturális és szórakoztató programokkal igyekszünk kizökkenteni egy napra a lakosokat a hétköznapokból” – mondta köszöntőjében Turóczi Kinga, az egyik szervező egyesület, az Együtt a Családért Kulturális Egyesület koordinátora.

Itt nőttek fel

A rendezvény jelenlegi szervezői már gyermekkorukban is itt éltek és akkor is várták a Jósavárosi Napokat. Céljuk, hogy minden korosztály számára hasznos időtöltést és kellemes kikapcsolódást biztosítsanak az Ungvár sétányon.

Ha mi ennyi energiát, időt, hónapokat, lassan egy évet tettünk abba bele, hogy megszervezzük szívünk minden szeretetével ezt a mai délutánt és a tegnapi délutánt, akkor én csak hálával tartozom, hogy Önök pedig elfogadták ezt a meghívást és ennyien eljöttek ide ma és kíváncsiak arra a munkára, arra a minőségre, amit mi megálmodtunk Önöknek” – mondta beszédében Nagy Szabina önkormányzati képviselő és egyben szervező.

A résztvevőket Halkóné dr. Rudolf Éva is köszöntötte, aki a Jósaváros kertvárosi részének az önkormányzati képviselője, beszédében kiemelte, az ügyintézések központja az Ungvár sétány és környéke, így mindannyian találkoznak a hétköznapok során.

Folyamatos a fejlődés

Szintén a Jósavárosban nőtt fel dr. Szabó Tünde, a város országgyűlési képviselője és az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, aki minden évben örömmel tér vissza a programokra.

Ez a program is felhívja a figyelmet arra, hogy a közösség nagyon nagy erő és én is nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a részese lehetek. Nagyon fontos fejlesztések voltak az elmúlt időszakban és a legfontosabb, hogy tovább fejlesszük itt az itt élők igényei szerint az infrastruktúrát, a közösség érdekében fontos, hogy polgárőrök figyelnek arra, hogy a közbiztonság is nagyon erős legyen és erre példaértékkel vagyunk itt, a Jósavárosban, hiszen nagy a közbiztonság itt és fontos, hogy tovább fejlesszük azokat a szolgáltatásokat, ami az Önök életét meg tudja segíteni” – mondta köszöntőbeszédében dr. Szabó Tünde.

A Jósavárosi Napok az elmúlt néhány évben visszatért ahhoz a régi hagyományhoz, hogy két napon keresztül kínálnak programokat. Így idén is már pénteken egy sportos, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvényre várták az ott lakókat és érdeklődőket. Jövőre igazi jubileumot ünnepelnek majd a városrészben, 2024-ben lesz az 50. Jósavárosi Napok programsorozat.

Kapcsolódó galéria

Jósavárosi napok 2023