418 órányi elmélet és gyakorlat

Idén, január 12-én, Nyíregyházán indult az önkormányzati- és létesítményi tűzoltók részére 418 órás tanfolyam. A hallgatók 12 hét alatt elméleti és gyakorlati szakmai képzésben részesültek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság állományából kerültek ki az oktatók,akik hozzájárultak a képzés sikeréhez.

A záróvizsgán, a megyei tűzoltósági főfelügyelő, a nyíregyházi tűzoltóparancsnok, a tűzoltósági felügyelő, a műveletirányítási osztályvezető és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat beosztott állománya is részt vett.
A vizsgabizottság részéről jelen voltak a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) műszaki szakcsoportjának munkatársai, Diriczi Miklós, tűzoltó ezredes és Baumstark Dávid tűzoltó százados.
A szóbeli számonkérésen a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltó tűzoltási, mentési és szolgálati feladatairól, valamint az alkalmazott technikai eszközök műszaki sajátosságairól feltett kérdésekre kellett választ adniuk a 418 órás képzésben résztvevőknek.
A gyakorlati elővizsga feladatai között szerepelt a védőeszközök kezelése, ellenőrzése és karbantartása, valamint a hírforgalmi eszközök kezelése is. A gyakorlati feladatok második részében a szakfelszerelések használatát rajkötelékben kellett végrehajtaniuk a képzésben résztvevőknek.

A mátészalkai hallgatók április 13-án kisgépkezelésből adnak számot tudásukról, 14-én pedig modulzáró vizsgát tesznek a közel három hónapos képzés tananyagából.