35 éves a VOSZ – Vállalkozásfejlesztési irodát nyit a szervezet Nyíregyházán

Májusban megnyílik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vállalkozásfejlesztési vármegyei hatókörű irodája Nyíregyházán. Hazánk egyik legmeghatározóbb munkaadói érdekképviselete a VOSZ, amely idén ünnepli fennállásának 35. évét. 2023-ban egy 5 éves stratégiát és cselekvési programot is elindított a szövetség.

Kedd délelőtt tartotta vállalkozói fórumát, majd taggyűlését a VOSZ vármegyei szervezete Nyíregyházán. 1988-ban jött létre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, az igazi fellendülés majd Demján Sándor idejében történt a VOSZ életében, aki 1998-ban lett az elnök. Ekkor jöttek létre a megyei szervezetek, így a szabolcs-szatmár-beregi is. Az ő nevéhez köthető a Széchenyi kártya, ami a magyar gazdaság egyik legsikeresebb szolgáltatása. 20 év alatt több mint 450 ezer vállalkozás részesült a kedvezményes, államilag támogatott hitelprogramból, az összes kihelyezés pedig megközelíti a 6000 milliárd forintot – hangzott el a fórumon. Szintén Demján Sándor hozta létre a Prima Primissa mozgalmat, a megyében tavaly adták át a tizenhatodik díjakat.

Helyi együttműködés

Dr. Kovács Ferenc polgármester beszédében kiemelte, a nyíregyházi fejlesztésekben mindig elsődleges, hogy a multikat összekössék a helyi kis- és középvállalkozásokkal.

Két-három héttel ezelőtt a városházán írtunk alá egy másik jelentős megállapodást, a paktum alapján a következő hét évben közel 7 és fél milliárd forint lesz a megyében arra, hogy segítse azokat, akik a munkaerőpiacra be tudnak lépni, meghatározott feltételek mellett. Ott a VOSZ is benne van a 12 fős partnertestületben” – mondta a polgármester.

Nem várt kihívások

Az elmúlt években több, korábban nem tapasztalt esemény nehezítette a vállalatok életét is. A koronavírus-járvány miatti lezárások, majd az ukrán háború hatásait hasonlóan érzékelte a megyei szervezet mint a gazdasági és politikai élet többi szereplője – nyilatkozta Czomba Csaba megyei elnök.

A vállalkozásokat nagyon hátrányosan érintette a koronavírus, és most a háborús helyzet és az ennek kapcsán beállt energiaár-emelkedés, infláció. A koronavírus idején nagyon sok vállalkozás nem tudta megoldani, hogy home office-ban dolgoztasson, például egy kőműves nem tud otthonról dolgozni, de az építkezések, a fejlesztések nem álltak le hál’ istennek. Azt tudni kell minden vállalkozóról, hogy ilyenkor az agya rendkívül gyorsan kezd forogni, hogy hogyan tudja megoldani a problémáját, hogyan tudja megtartani a beosztottjait. Nem történtek hál’ istennek tömeges elbocsátások, bár voltak kisebb-nagyobb leépítések, de nem tudunk a megyében tömeges elbocsátásról” – nyilatkozta Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének elnöke.

Egyre több tag

A megyei szervezet tagjainak száma folyamatosan emelkedik, ez köszönhető annak is, hogy olyan programot kínálnak, amely buzdítja az újabb és újabb tagok csatlakozását. A VOSZ által hozott döntésekről, a szervezet tárgyalásairól a kormányzattal és a különböző hatóságokkal – többek között ezeket az információkat a leggyorsabban, első kézből kaphatják meg a tagok, akiknek a létszáma már a 300-at is elérte a térségben.

5 éves stratégia

A VOSZ ebben az évben egy 5 éves stratégiát és cselekvési programot is elfogadott, ami irányt mutat a közeljövőre. Három területen van jelen a szervezet, az egyik az érdekképviselet, a második a szolgáltatások, a harmadik pedig a vállalkozásfejlesztés. Utóbbiban kell a legnagyobbat előrelépni – mondta Eppel János, a szövetség elnöke.

Az elmúlt 35 évben nagyon komoly tudás, tapasztalat halmozódott fel a tagságunkban, a vezető testületekben és a környezetünkben lévő tanácsadó cégekben, valamint egy komoly forrás is a Széchenyi kártya bevételéből. Ezt szeretnénk célirányosan, nagyon progresszív programok mentén a gazdaságba visszaforgatni, a vállalkozásokat támogatni a mindennapi munkájukban és a fejlesztéseikben. Két lényeges eleme lesz még ennek a stratégiának: szeretnénk minden nagyobb városban, megyében elérhetőek lenni. Eddig nem volt fizikai VOSZ irodánk, de most szeretnénk, ha egy éven belül minden megyeszékhelyen lenne egy jó helyen lévő, modern iroda. Ez kicsit a vállalkozók házát is jelenti majd nekünk, ahol a Széchenyi kártya mellett egyéb pénzügyi termékeket és tanácsadást, illetve egyéb szolgáltatást is igénybe vegyenek a már meglévő és a leendő tagjaink” – nyilatkozta Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

A másik cél, hogy kisebb szakmai csoportok érdekeit csoportosulásokon keresztül tudják képviselni, ez lehet szekció vagy tagozat.

Vállalkozásfejlesztési iroda

Az előadások után egy együttműködési megállapodást is aláírtak a fórumon, amely alapján májusban megnyílik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vállalkozásfejlesztési, vármegyei hatókörű irodája Nyíregyházán, amelyet a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Alapítvánnyal szoros együttműködésben fognak működtetni.

Tehetségek támogatása

Czomba Csaba egy fontos bejelentést is tett a rendezvény végén, fiatalokat fognak támogatni egy megyei filmfesztiválon, majd a további részleteket Mátészalka polgármestere ismertette.

Mátészalka a fény városa, Hollywood bölcsője, ennek keretében egy nemzetközi filmfesztivált szerveztünk tavaly. Arra kértük fel többek között a VOSZ-t is, hogy ebben az évben a szervezet is csatlakozzon egy díjjal ehhez” – tette hozzá Hanusi Péter.

A VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezete 300 ezer forinttal támogatja majd a verseny egyik résztvevőjét.

Kapcsolódó galéria

VOSZ 35